Mesto Velje leži na jugovzhodu Danske in se lahko pohvali z unikatno arhitekturo: če do mesta dostopate z morja, vam bodo najprej padli v oči "bivanjski valovi" ali stolpnice ob zalivu. Zaenkrat sta postavljeni komaj dve, pa že vzbujata posebno pozornost, v prihodnje pa nameravajo zgraditi še tri. Prvi dve so gradili slaba tri leta.

wave_henning_larsen_plusmood_4_600x399.jpg

Povezanost z okoljem

Večstanovanjska zgradba ima 140 moderno dizajniranih, luksuznih stanovanj, večinoma dvonadstropnih, tako da se stanovalci počutijo, kot da živijo v hiši, skozi obsežne steklene površine (stene oziroma okna) pa lahko občudujejo razgled na obalo in mestno promenado; vsakemu stanovanju pripada tudi širok balkon.

Navdih za oblikovanje zgradbe so arhitekti črpali iz značilnosti okolja, kjer je postavljena, fjorda in bližnjega mostu čezenj ter bližnjih hribov na drugi strani. Z jasno in prepoznavno obliko so poskušali povezati stanovanjski okoliš z morjem in pokrajino mesta.

wave_henning_larsen_plusmood_render_4_595x444.jpg

Projekt izbrali na javnem natečaju

Projekt je že od idejne zasnove deležen velike pozornosti, prejel je tudi več nagrad ‒ nazadnje letos, ko je zmagal na izboru ene najstarejših evropskih nagrad Civic Trust Award, lani pa je dobil mednarodno arhitekturno nagrado LEAF, ki je namenjena inovativnemu arhitekturnemu oblikovanju.

Skupek zgradb, ki se bo razprostiral na 14 tisoč kvadratnih metrih, je v občinski lasti, projekt pa je vreden kar slabih 32 milijonov evrov.

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.