Izmed vseh prispelih dizajnerskih rešitev je vodstvo koelnskega sejma izbralo 28 prototipov 35 mladih oblikovalcev in jih povabilo, da svoje zamisli za pohištvo, svetila in notranji dizajn predstavijo mednarodnemu občinstvu na posebni razstavi ob sejmu IMM, ki poteka do 23. januarja. Mednarodna žirija strokovnjakov za notranje oblikovanje je izbrala tri izvirne rešitve, ki vam jih predstavljamo v naslednjih vrsticah – dvema je podelila prvo mesto in nagrado 2500 evrov, avtorica na drugo mesto uvrščenega izdelka pa je prejela 1000 evrov.

Zložljiva miza Ola

Prvo mesto je zasedla zelo praktična zložljiva miza Ola švedskega oblikovalskega studia Akka in avtorjev Oscarja Terboma ter Petterja Danielsona. Se spomnite zložljivih miz iz šol in dvoran, ki jih je bilo treba krepko brcniti, da ste jih postavili? Ola je nova, izboljšana različica le-teh – in to na oko zelo privlačna. Miza ni le uporabna, saj jo zloženo spravimo praktično kamor koli, ampak je tudi zanimiv kos domačega pohištva.

d3_5.jpg

Tisti, ki živijo v majhnih stanovanjih, bodo hvaležni za izvirno rešitev, ki jim omogoči postavitev takšne mize brez napora v le nekaj sekundah. Zato ni presenetljivo, da je rešitev mladih oblikovalcev iz studia Akka, ki so jo v okviru razstave Green House premierno predstavili na lanskem stockholskem pohištvenem sejmu, požela toliko zanimanja.

Lahki aluminijasti stol Pressed Chair

Prav tako prvo mesto si je s svojim lahkim stolom Pressed Chair, ki ga je mogoče iz 2,5 milimetra debele oblikovane ploskve upogniti v pravo obliko, zaslužil oblikovalec Harry Thaler. Njegov inovativni stol iz stisnjenega aluminija s kar najmanj uporabljenega materiala podira meje v oblikovanju. Dovolj je lahek, da ga dvignemo z dvema prstoma, in hkrati brez zunanje strukture izjemno trden, ko ga oblikujemo in postavimo.

d3_2.jpg

V svoji nameri, da minimalizira pohištvo, je oblikovalec, ki ravno dokončuje magistrski študij iz dizajna na Kraljevem umetniškem kolidžu v Londonu, iz ostankov pri obrezovanju oblike stola iz aluminija ustvaril še podobno mizo. Ta je sicer izdelana iz treh kosov, ki jih držijo skupaj vijaki. Stol Pressed Chair je bil predstavljen v okviru razstave mlade generacije oblikovalcev na lanskem londonskem dizajnerskem festivalu.

Razpoloženjska zofa

Drugo mesto je zasedla oblikovalka Hanna Emelie Ernsting s svojim posebnim kavčem, ki ga je poimenovala Razpoloženjska zofa (Moody Sofa). Kavč ima v notranji opremi posebno vlogo in je pogosto središče prostora. Z inovativnim pristopom pa je postal tudi razpoloženjski otok, v katerega se lahko zatečemo, ko smo žalostni, ko se želimo družiti s prijatelji ali v njem celo zaspimo. Ta večnamenski kos pohištva služi praktično vsakemu namenu.

d3_3.jpg
d3_4.jpg

Ogrodje kavča je iz lesa, prekritega s plastmi pene, ki meri 170 centimetrov v širino in 70 centimetrov v višino. Tekstilna prevleka, ki meri 20 kvadratnih metrov, pa omogoči različne postavitve kavča, ki ustrezajo našemu razpoloženju. Zanimiva dizajnerska rešitev se tako prilagodi slehernemu prostoru in potrebam uporabnika.