Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da ima vsakdo v skladu s pravico do zdravja tudi pravico do čistega, za zdravje neoporečnega zraka v zaprtih prostorih. Na javnih in delovnih mestih je kajenje omejeno, v domačem okolju pa temu ni tako. Prav zaradi tega desetkrat več ljudi umre zaradi pasivnega kajenja doma kot na delovnem mestu. Ogrožene so vse starostne skupine, tako odrasli kot otroci.

Ogrožene vse starostne skupine, še posebno otroci

Nekadilec ali nekadilka, ki ima partnerja kadilca ali partnerko kadilko, ima za četrtino večjo možnost, da zboli za rakom na pljučih. Možne so tudi druge bolezni, na primer bolezni srca in ožilja. Pasivno kajenje še posebno škodljivo deluje na otroke, ki se ne zavedajo nevarnosti, ki jih predstavlja tobačni dim. Če otrok preživi 80 odstotkov časa v zaprtih prostorih, kjer vdihuje dim, se bo pri njem najprej razvila navada, potem pa odvisnost.

pasivno_kajenje2.jpg

Otrok je lahko žrtev tobaka celo pred rojstvom, če mati kadi oziroma če se kot nekadilka zadržuje v prostorih, kjer ljudje kadijo. Posledice tega so lahko prezgodnji porod, motnje v razvoju zarodka in neobičajno nizka teža dojenčka ob rojstvu. Okolje, kjer ljudje kadijo, lahko pri majhnih otrocih povzroči okužbe dihal in ušes, prispeva k napadom astme in je dejavnik tveganja za nenadno smrt dojenčkov.

Zračenje sobe ne zadošča

Znanstveno je dokazano, da vas preprosto zračenje sobe ne varuje pred tobačnim dimom. Sicer zmanjša vonj po tobaku, a le delno izniči kemične sestavine, ki sestavljajo dim. Kakovost zraka v sobi s tobačnim dimom ostane slaba še dolgo časa po tistem, ko kadilec zapusti sobo. Tako pogosto vsi, ne da bi se tega zavedali, vdihujemo dim z vsemi njegovimi posledicami: astmo, rakom, boleznimi srca, prezgodnjo smrtjo…

pasivno_kajenje1.jpg

Prižgana cigareta v vaši bližini vas ogroža! Zakaj? 85 odstotkov cigaretnega dima nastaja med dvema vdihoma. Dim cigarete na robu pepelnika ali v roki kadilca vsebuje še več strupenih snovi, kot tisti, ki ga vdihuje in izdihuje kadilec! Tobačni dim vsebuje več kot 4.000 sestavin, od katerih je večina strupenih, in 40 rakotvornih snovi, ki jih vdihujejo kadilec in ljudje okoli njega. Pri ljudeh, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju, je tveganje, da bodo zboleli na srcu, za četrtino večje.