Pospravljanje

Če še niste dokončno pospravili vrta, je čas, da to storite sedaj. Začnite s pospravljanjem odpadlega listja; pustite ga nekaj nedotaknjenega po kotih vrta, da izboljšate raznolikost življenja. Preostalo listje, ki ste ga pospravili, položite po vrtnih gredicah. Tako bo listje zgnilo in izboljšalo kvaliteto zemlje, lahko ga pustite tudi samo na koncu gredic, kjer vam ne bo v napoto. Prepričajte se, da ste očistili listje nad poganki rastlin, ker lahko drugače zgnijejo.

Zberite vso odpadlo listje v črno vrečko in v njej bo počasi zgnilo v kompost. Enostavno naredite nekaj lukenj v vrečo in poskrbite, da bo v njej vlažno, nato jo postavite v miren kotiček in pozabite nanjo. Nekatero listje namreč potrebuje celo leto, da zgnije.

Ko ste opravili s pospravljanjem, mogoče nimate vreče z odpadlim listjem iz prejšnjega leta. V tem primeru se lahko ustavite na bližnji kmetiji. Vaš vrt bi bil zelo vesel dobro preperelega hlevskega gnoja, ki ga raztrosite po površju zemlje okoli 7 do 10 centimetrov na debelo in okoli vseh rastlin. Tako ga bodo črvi odnesli globoko v zemljo in izboljšali kvaliteto prsti.

kompost1111111111111111111111111111111111111111111.jpg

Kompost

Sredstva, s katerimi zalivate cvetlice in okenske rastline, so predragi za večjo površino. Potrebujete preparat za izboljšanje tal in nekaj več gnoja ‒ zmes hlevskega gnoja in kompostiranega lubja je najboljša, a ne kupujte večnamenskega komposta, ker je enostavno predrag.

Vzgojite svoje rastline

Poglabljanje recesije in vedno višje cene hrane so mnoge izmed nas spremenili v domače vrtnarje, s čimer privarčujemo nekaj denarja. Mnogi vrtni centri tako že ponujajo raznovrstna semena za domačo pridelavo. Razglejte se po svojem vrtu in uporabite malo domišljije za zasaditev svojih rastlin. Predvsem pa tisti, ki imate na voljo samo balkon ali okensko polico, lahko še vedno vzgojite marsikaj, potrebujete le natančen načrt.

Vrtnarjenje po kvadratkih

Ideja izvira iz Amerike izpred dveh desetletij let in je bila zelo uspešna. Enostavno razdelite prostor, ki ga imate na voljo, na kvadrate, velike od 20 do 50 kvadratnih centimetrov, in v vsakega posadite različne pridelke ali cvetlice glede na vaše želje. Prepričajte se, da so tesno skupaj; takoj ko določena rastlina obrodi, zasadite novo.

vegatable_bed00000000000000000000000000000000000000000.jpg

Priprava zelenjavne podlage

Na vrtu ne bo zraslo nič, če ne pripravite zemlje pravilno in ne odstranite plevela. Plevel se z vetrom lahko znova prenese nazaj na zemljo. Lahko uberete naravno pot in ga redno pulite, če pa uporabljate uničevalec plevela, se prepričajte, da je sistematičen. To pomeni, da bo učinkoval tudi na korenine plevela.

Dvignjena korita ali obodi iz zbitih desk so zelo dobra ideja za vaš vrt, saj so lažja za zalivanje in obiranje plevela. Lahko si kupite opremo in postavite svojega: prekrijete zemljo s polprepustno folijo ali posipajte pesek po koritu, s čimer preprečite vračanje plevela.

Kaj saditi

Med najprimernejšo zelenjavo, ki jo sadimo na vrtu konec marca, so fižol, grah, rukola, poper, zelena solata, špinača in blitva. S solato, posebno z novimi vrstami blitve, lahko zelo lepo okrasite svoj vrt in tudi krožnik. Ne poberite vsega pridelka na enkrat, ampak večkrat in po malem.

14august2008_vegetable_garden.jpg

Katere cvetlice izbrati

V posode brez lukenj na dnu lahko položite razbit krožnik ali kamne in tako pomagate odvajati vodo iz zemlje. Uporabljate lahko tudi večnamenski kompost za boljšo rodovitnost prsti. Izbirajte med paleto rastlin, med njimi so trajnice, ciklame, primule ali jegliči… Lahko jih kupite kar v plastičnih lončkih v vrtnem centru in jih presadite na vrt.

Vijolice zmešajte med zelišča in solato. Zapomnite si, da zelenje, ki rado hitro raste in postane preveliko, prestavite iz korita na rob vrta. Manj rastlin umre, če jih redno negujemo in obrezujemo. Če jih obrezujete po cvetenju, je manjša verjetnost, da rastline odmrejo; tako jim daste čas, da spet zrastejo.

greenwall_living_walls.jpg

Uporabite stene

Če nimate na voljo veliko ravnih površin, poglejte višje! Žive stene so pravi hit in jih uvajajo tudi v urbana naselja - kot fasade stavb ali z rastlinami oživljene stene okoli hiš. Potrebno je le malo domišljije in že imamo lepo steno, ki jo krasi polica z rožami. Žive stene so lep okras in so primerne tudi za pritlične hiše, ki jih s tem modnim dodatkom navidezno podaljšamo. Samo še redno negovanje je potrebno in navdušili boste marsikaterega obiskovalca.