Kemikalije v odpadnih vodah

Leta 2002 so geologi analizirali vodo sto štiridesetih rek v tridesetih ameriških državah. Želeli so ugotoviti, kakšna je koncentracija kemikalij iz kuhinjskih odpadnih voda. In kaj menite, da so ugotovili? Seveda so jih našli v kar osemdesetih odstotkih primerov. Polovica pregledanih voda je vsebovala sedem ali več takšnih kemikalij, tretjina pa celo deset ali več.

apron_kitchen_sink.jpg

Posebno sporno je odplakovanje maščob in olj, ki lahko zelo škodujejo vodovodnemu sistemu. Maščobe in olja lahko zamašijo cevi in povzročijo celo poplavo, ki jo je zelo drago sanirati, poleg tega pa lahko pridete v stik z mikrobi, ki povzročajo različne bolezni. Zaradi vaše nemarnosti pa lahko poplavi tudi javni vodovodni kanal in uniči bližnji park ali cesto.

Posebno nevarne so maščobe in olja

Maščoba se namreč prilepi na vodovodne cevi (tako vaše kot javne). Čez čas se je lahko nabere toliko, da zamaši vso cev. Čistila, ki obljubljajo, da bodo odmašila odtok, lahko maščobo res potisnejo nekaj metrov naprej, toda nato je težava le na drugem mestu. V odtok zato ne spuščajte masla, margarine, mlečnih izdelkov ali omak, prav tako pa jih ne odplakujte niti v stranišču.

money_down_the_drain.jpg

Preden pomijete posodo, z nje spraskajte vso maščobo in ostanke hrane ter jih odvrzite v smeti. Prav tako v odtok ali stranišče nikoli ne mečite kavne usedline, jajčnih lupin, papirnatih brisač, ženskih higienskih pripomočkov, odpadkov iz mačjega stranišča, kondomov, motornega olja, lepil, topil ter zdravil.