Musaka z mesom
(fotografija zgoraj)
Sestavine:
800 g krompirja (olupljenega in narezanega na rezine)
600 g mletega mesa
2 veliki čebuli
3 stroki česna
sol, poper, origano
bazilika, peteršilj
30 g olja
300 ml sladke smetane
4 jajca
200 g sira (naribanega)
Priprava:
Olupljen, opran in na rezine narezan krompir kuhamo v slanem kropu približno 20 minut. V večji kozici na olju posteklimo sesekljano čebulo. Primešamo mleto meso in na srednjem ognju pražimo približno 20 minut. Vmes večkrat premešamo. Dodamo sesekljan česen, peteršilj, origano in baziliko, solimo, popramo in dobro premešamo. Kuhan krompir odcedimo. Polovico krompirja zložimo v namaščen pekač (srednje velik pekač višine 8 cm), ga posujemo z mesnim nadevom in pokrijemo z drugo polovico kuhanega in odcejenega krompirja. V manjši posodi sladko smetano premešamo z jajci in naribanim sirom. Vse skupaj polijemo čez krompirjevo musako. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 stopinj Celzija, in pečemo približno 50 minut.
Čas priprave: približno 45 minut
Krompir s kaprami in zeleno v solati

Sestavine za 4 osebe:
500 g krompirja
200 g stebelne zelene (narezane)
60 g kaper
50 g oliv (izkoščičenih in narezanih)
1 rdeča paprika (sesekljana)
100 g majoneze
sol, poper, peteršilj, drobnjak
Priprava:
Krompir operemo in neolupljenega skuhamo v kropu. Kuhanega odcedimo in ohladimo. Ohlajen krompir olupimo in narežemo na rezine. Zeleno operemo in narežemo. Rdečo papriko očistimo, operemo in na drobno sesekljamo. Olive izkoščičimo in narežemo. Kuhan in narezan krompir zmešamo s kaprami, sesekljano rdečo papriko, peteršiljem, narezanimi olivami, narezano zelenjavo in drobnjakom. Dodamo majonezo, solimo, popramo in dobro premešamo. Po potrebi dodamo majonezo.
Čas priprave: približno 40 minut
Gibanica

Sestavine:
16 listov vlečenega testa
120 g mletih orehov
60 g sladkorja
120 g mletih makovih semen
60 g sladkorja
500 g skute
3 jajca
200 ml kisle smetane
80 g sladkorja
500 g jabolk (olupljenih, naribanih)
40 g sladkorja
cimet
600 ml sladke smetane
250 g masla
Priprava:
Mlete orehe premešamo s sladkorjem. Mleta makova semena pomešamo s sladkorjem. Skuto zmešamo s sladkorjem, jajci in kislo smetano. Jabolka olupimo, naribamo in pomešamo s sladkorjem in cimetom. Maslo stopimo in pomešamo s sladko smetano. Pekač obložimo z dvema listoma vlečenega testa. Posujemo s polovico pripravljenega orehovega nadeva in pokapamo s pripravljeno smetano z maslom. Pokrijemo z dvema listoma testa in potresemo s polovico jabolčnega nadeva. Pokapamo s smetano, pokrijemo z dvema listoma vlečenega testa in posujemo s polovico makovega nadeva. Prelijemo s smetano, prekrijemo z dvema listoma vlečenega testa. Nadevamo s polovico skutnega nadeva. Vse skupaj še enkrat ponovimo. Vrhnjo plast testa polijemo s preostalo smetano in maslom. Pekač damo v pečico, segreto na 160 stopinj Celzija, in pečemo približno 60 minut.
Čas priprave: približno 80 minut
Še več receptov za okusne jedi najdete vsak teden v Dnevnikovi prilogi Nika.