Ne pleskajte čez tapete

Če boste prepleskali tapete ter šele nato ugotovili, da vizualni vtis ni takšen, kot ste ga želeli, boste tapete kasneje toliko težje odstranili. Zakaj? Ker bo barva kislini za odstranjevanje tapet preprečila, da bi se vanje dobro vpila. Če se torej odločite, da vam vzorec tapet ni več po godu, jih morate najprej odstraniti ter zidove šele nato prepleskati. Res je odstranjevanje tapet nekoliko umazano in neprijetno delo, vendar pa je za lepe rezultate povsem neobhodno.

wallpaper.jpg

Kako si olajšati delo?

Lepilo, ki tapete drži na steni, je vodotopno, zato je skrivnost lažjega odstranjevanja tapet, da pod njih nanesete vlago, zaradi katere bo lepilo popustilo. V prodajalnah z orodjem kupite priročno napravico, ki v tapete napravi luknjice. Ko nato nanesete raztopino za odstranjevanje tapet, se ta skozi luknjice lažje vpije pod tapete in zmeša z lepilom. Včasih je bilo odstranjevanje tapet veliko težje delo, danes pa jih s takšnimi pripomočki lahko odlepimo praktično z eno potezo.

 

wallpaper_removal_by_ian_wilson.jpg

Kaj pa z zelo starimi tapetami?

Zelo velika možnost je, da boste imeli s starejšimi tapetami precej več težav. Včasih tradicionalno lepilo za tapete kar ni hotelo delovati, zato so lastniki domov nemalokrat posegli še po kakšnih drugih. V takšnem primeru bo tapete odstranila le dobra stara vodna para. Napravico lahko kupite sami; če pa takšne tapete zavzemajo zelo veliko prostora, ni slaba ideja, da pokličete strokovno pomoč.