Koliko časa posvetite vrtu, je predvsem vaša odločitev

Vrtnarjenje načeloma pač zahteva nekaj dela: kar nekaj ur lahko razmišljate samo, kam posaditi kakšno drevo, grmiček ali cvetlico ter kako odgnati različne škodljivce, bolezni in tisti vsenavzoči plevel. Za vrt, ob katerem zaigra srce, je resnično potrebno nekaj časa, vendar pa ste lahko zadovoljni tudi z bolj preprosto okolico.

Velikokrat lahko nastopijo celo pravi pravcati občutki stresa, ko denimo en cvet potrebuje več vode kot sosednji in se dolgo v noč sprašujete, ali ne bo eden morda utopil drugega. Včasih se težko odločite celo, ali naj zajezite razraščanje rastline, ki se je pričela obnašati kot kakšen Aleksander Veliki, ali naj ji le prizanesete in jo pustite živeti. 

gardening_tips_for_spring.jpg

Umetnost ali preprosto kopanje lukenj

Po drugi strani lahko na vrtnarjenje gledamo kot na preprosto kopanje lukenj, v katere nato položimo rastline. Takšen pristop ne zagotavlja vedno uspeha, vendar pa je marsikateri rastlini povsem dovolj. Včasih se lahko celo dogodi, da kaj uspe novincu, ne pa veščemu vrtnarju – narava tako pač pokaže, da je še vedno vse v njenih rokah.

K vrtnarjenju lahko torej pristopite kot k enostavnemu opravilu. Da skopljete luknjo, tudi ne potrebujete dragega orodja. Pravzaprav lahko samo enostavno in poceni zakopljete jabolčno peško ali želod in počakate nekaj let. Celo zelenico lahko vzdržujete s kakšno ovco, ki se na njej pase vsak dan (če le ne gre preveč v nos sosedom). Sicer pa kupite klasično kosilnico in o njej razmišljajte kot o svojem tedenskem viru telovadbe in preživljanja časa v naravi.

guerilla_gardening_550.jpg

Vse ob pravem času in s pravo nego

Po navadi večje posestvo pomeni tudi več dela, čeprav lahko tudi večje operacije nekoliko poenostavimo. Zelenico lahko jeseni denimo nekoliko prebodemo z vilami ter jo pognojimo, spomladi pa bo brez kakršnega koli truda bolj lepa in bujna ter bo imela manj plevela. Povedano drugače: če veste, kaj narediti ob pravem času, boste imeli manj dela in boljše rezultate.

Prav tako lahko le enkrat dobro preučite vzgojo določene rastline in jo od takrat naprej sadite in negujete pravilno. Tako bo zdrava in uspešna, vam pa se z njo ne bo več treba niti veliko ukvarjati niti uporabljati pesticidov, tako da boste prihranili še nekaj denarja.

dsc_0117_781718.JPG

Naučite se odrekanja

Poenostavljanje vrtnarjenja velikokrat pomeni, da določenih rastlin sploh ne sadite: rastlin, ki niso primerne za vaše območje ali zahtevajo preveč nege. Jablane denimo zahtevajo več truda kot češnje ali celo breskve. Tudi popolnih hrušk ni lahko vzgojiti, vendar pa njihovih dreves vsaj ni potrebno gnojiti ali obrezovati.

Obstaja pa še veliko načinov, kako lahko v vrtnarjenju tudi nekaj prihranite – recimo tako, da se vključite v kakšno društvo in si z ostalimi navdušenci zamenjujete rastline in nasvete.