Kar pomislite, koliko takšnih vrečk ste v zadnjih mesecih zavrgli v vašem gospodinjstvu. Vsak dan povsod po svetu uporabijo in zavržejo na milijone plastičnih vrečk, v nekaterih državah pa so jih zato celo prepovedali. Japonsko podjetje Blest Corporation je že začelo izdelovati naprave izumitelja Akinori Itoja, namenjene predvsem navadnim gospodinjstvom, ki spremenijo plastične vrečke v nerafinirano nafto.

plasticne_vrecke_00000000000000000000000000000000000.jpg

Pri zažiganju plastike se sproščajo velike količine ogljikovega dioksida in pri podjetju trdijo, da bi z njo zmanjšali izpust ogljikovega dioksida v ozračje za kar 80 odstotkov. V procesu se namreč plini razgradijo v vodo in ogljikov dioksid, ki ga je precej manj kot pri direktnem izgorevanju plastike.

plastiko_spremeni_v_nafto_987.jpg

Plastične odpadke je potrebno le vložiti v preprosto napravo, ki plastiko segreva, dokler se ta ne utekočini, pri tem pa se sproščajo plini, ki jih ohladi navadna voda in jih pretvori v črno zlato. Nafto lahko nato brez težav predelate v druga goriva, kot so bencin, dizel in kerozin. Učinkovita naprava lahko iz enega kilograma plastike pridobi približno liter nafte, pri tem pa porabi zelo malo električne energije.

naslov_plastika.jpg

Nova naprava ne zavzame veliko prostora, prav tako ne potroši veliko energije, zato je idealna za ekološko ozaveščena gospodinjstva. Cena je trenutno še zelo visoka, okoli 10.000 evrov, vendar bi se z množično proizvodnjo lahko kmalu močno znižala, tako da bi bila bolj dostopna navadnim potrošnikom.