Neoklasična vila na posestvu dvorca Versailles se imenuje Petit Trianon in je bila poročno darilo njenega moža leta 1774. Njeno prenovo je finančno pokril švicarski izdelovalec ur Breguet, stala pa je kar 5,3 milijona evrov. Prostore Marije Antoinette: spalnice, dnevne sobe, budoar, kuhinje in sobe za služinčad so poskušali vrniti v stanje, v katerem jih je zapustila 5. oktobra 1789, ko jo je revolucionarna množica z možem odpeljala v zapor, kjer so jo leta 1793 obglavili.

Pokukajte v življenje kraljice

im1775_hr.jpg

Otvoritev trinadstropne vile iz rožnatega kamna bo verjetno obnovila zanimanje za francosko kraljico, o kateri je bilo napisanih kar nekaj biografij, leta 2006 pa je bil po njenem življenju posnet celo hollywoodski film z zvezdnico Kirsten Dunst.

Arhitekt Pierre-Andre Lablaude, vodja enoletne prenove, je dejal, da so prostore želeli obnoviti tako, kot da v njih kraljica še vedno živi. Njihova ideja je bila, da ste kot obiskovalec privilegirani – kraljice ni doma, zato lahko pokukate v njeno življenje. 

Na dražbah razprodano pohištvo

versailles_petit_trianon_salon_2.jpg

Po francoski revoluciji so velik del pohištva sicer razprodali na dražbi, sedaj pa je raztresen po vsem svetu. Toda Francija je nedavno od ene izmed pariških starinarnic za 6,75 milijona evrov uspela odkupiti mizo Marie Antoinette, ki jo je izdelal kraljevi mizar Jean-Henry Riesener. Miza je izdelana iz različnih vrst lesa, tudi lesa platane in palisandra, ter ima štiri predale, okrašene z bronastimi reliefi, ki upodabljajo dve alegoriji iz glasbe ter dve iz slikarstva in kiparstva.

951f675c_5474_11e0_8d67_af1915c87db7.jpg

Petit Trianon je bil sicer res popolnoma zaseben del posestva, v katerega brez dovoljenja kraljice ni smel vstopiti niti kralj. Toda včasih ga je le povabila na ogled gledaliških predstav, ki jih je v svoji lastni gledališki dvorani prirejala z nekaj najljubšimi dvorjani. Ob dvorcu pa je postavila celo majhno vas, v kateri se je lahko pretvarjala, da je pravzaprav vaščanka.

Marija Antoinetta je imela rada zasebnost

versailles_26_le_petit_trianon_2007.jpg

Petit Trianon je sicer razdeljen na nadstropje z desetimi ločenimi stanovanjskimi prostori za plemstvo in skritim predelom za služinčad pod njim. Da se plemstvo ne bi srečevalo s služinčadjo, so zasnovali celo jedilno mizo, ki se lahko spušča in dviga iz tal, vendar pa je nikoli niso uspeli postaviti. Marija Antoinetta je imela nasploh veliko potrebo po zasebnosti, kar je mogoče videti tudi v njenem budoarju, ki ima plošče z ogledali, ki se lahko dvignejo tako, da zastrejo okna.

versailles_petit_trianon_salon.jpg

Prenova njenih prostorov je del za dvajset let vnaprej začrtanega programa prenove Versaillesa.