Kako si boste razdelili stroške?

Preden začnete iskati, se morate odločiti, kako si boste s sostanovalcem delili najemnino. Bosta plačevala vsak polovico ali glede na velikost sobe? Pa stroške? Stroške po navadi razdelijo na enaka deleža. Razmislite tudi o tem, kdo bo kupoval čistila, kruh in mleko ter druge stvari. Če niste prepričani, se posvetujte s prijatelji ali družino.

koll.jpg

Kakšnega sostanovalca si želite?

Izberite si takšnega, ki bo ustrezal vašemu načinu življenja. Če ste nekadilec, si izberite nekadilca. Če boste dovolili, da pripelje domače živali, premislite, koliko jih boste dovolili in kakšne. Bi se radi neprestano zabavali,ali pa imate raje bolj umirjen življenjski ritem? Povprašajte prijatelje, kakšnega sostanovalca bi vam priporočili oni.

Kje najti sostanovalca?

Naslednji korak je iskanje. Povprašajte prijatelje, če poznajo koga, ki išče sobo. To je najboljši način, ker boste o osebi slišali veliko, preden se sploh spoznata. Če živite v študentskem naselju, dajte oglas na oglasno desko. Oglas lahko objavite v lokalnem časopisu ali na internetu. Tudi sami preglejte oglase. Veliko ljudi, ki išče sobo, odda oglas, zato ne pozabite preveriti ponudb v časopisu in na spletnih straneh.

bulletinboard.jpg

Pogovori z izbranimi kandidati

Ko boste našli nekoga, za katerega se vam zdi, da vam ustreza, se boste z njim gotovo hoteli pogovoriti. Na začetku je najbolje, da ga pokličete po telefonu in se tako prepričate o njegovih željah ter skladanju le-teh z vašimi. Vedno bodite vljudni, tudi če je odziv na drugi strani hladen. Če se vam zdi, da vam oseba ne ustreza, se ne dogovarjajte za srečanje, saj bi to pomenilo potrato vašega in njenega časa.

Če je bil telefonski pogovor uspešen, se dogovorite za ogled stanovanja. Kandidata boste bolje spoznali im ga morda vprašali še kaj. Lahko se pozanimate tudi o morebitnih priporočilih prejšnjih stanodajalcev ali sostanovalcev. In nenazadnje - povprašajte tudi, ali je in kje je bodoči sostanovalec  zaposlen, da se boste prepričali, da bodo računi plačani pravočasno.