Ocenite trenutno stanje vaše jedilnice

Podatki, kot so: kako velika je vaša družina, kako pogosto gostite goste in ali imate na voljo več kot le en jedilni prostor, vam bodo pomagali oceniti, koliko sedežev dejansko potrebujete. Če družinska oziroma prijateljska srečanja in zabave niso ravno stalnica vašega omizja, potem je rešitev v najemu ali nakupu dodatnih miz in stolov.

Če imate na voljo formalno in neformalno jedilnico, lahko težavo rešite tako, da goste namestite v oba prostora, kadar prirejate večjo zabavo. Preverite tudi, ali bi dodatno jedilno mizo lahko postavili še v kak drug za to primeren prostor.

Skupna sedišča

Ena izmed rešitev, da za mizo posedete več ljudi hkrati, so skupna sedišča. Klopi, najsi bodo premične ali nepremične, bodo prostor bolje izkoristile kot posamezni sedeži. Klopi in zofe so še posebno primerne za majhne otroke, ki jih lahko posedete skupaj, ne da bi se pri tem počutili neprijetno.

Razširite zabavo na sosednje sobe

Če je jedilnica odprt prostor oziroma je s sedežno garnituro povezana z dnevno sobo, s kuhinjskim pultom pa s kuhinjo, potem lahko priredite bolj razgiban tip pogostitve. Glavnino gostov posedite za jedilno mizo, nekaj pa za klubsko mizico in kuhinjski pult, ki se odpira v jedilnico. Ta koncept dobro deluje, kadar gostite večje število ljudi, ki so vključeni v različne dejavnosti: družijo se, jedo in komunicirajo.

Če radi in pogosto prirejate zabave, potem razmislite o postavitvi manjših zof ob jedilno mizo. Tako  bo druženje udobnejše kot sedenje na enojnih stolih.

Zabava na vrtu

Dobra rešitev za majhno jedilnico je organizacija zabave na prostem. Glede na sezono in okolico so lahko vrt, veranda ali terasa odlično izhodišče za postavitev jedilnice na prostem.  Zunanje površine vam bodo dale več prostora za gibanje, hkrati pa bo notranjost ostala čista in ne preveč obiskana. Zabave na vrtu imajo radi tudi otroci, saj lahko po mili volji skačejo in kričijo.

Bodite ustvarjalni

V nekaterih stanovanjih prirejanje velikih zabav enostavno ni izvedljivo, ker imate premalo prostora ali omejena finančna sredstva. Ni nujno, da je pogostitev vedno videti, kot da sedimo v hotelu s petimi zvezdicami. Če doma nimate dovolj jedilnih stolov, uporabite tiste iz vrtnih garnitur ali pisalnih miz. Otroke lahko posadite tudi na ljubke tabureje. Pomembno je, da je vzdušje sproščeno in zabavno. La kdo bo ocenjeval pohištvo, če se odlično počuti?

Fotogalerijo prostorskih rešitev v jedilnici si oglejte tukaj.