Od zidu do zidu

Talne obloge razvrščamo po vrsti materiala, iz katerega so narejene. Najbolj uporabljan naravni material je volna, ki se ne bo obrabila zaradi nenehne hoje, poleg tega pa je zelo mehka. A pozor! Hitro se umaže, zato jo boste morali večkrat čistiti. Tudi talne obloge iz najlona so dobra izbira, saj so zelo mehke, lažje jih je čistiti in so bolj odporne na tekočine, zato jih priporočamo za otroške sobe.

Kakovost talnih oblog določamo po njihovi gostoti. Pravilo je - gostejše so, boljša so in dlje časa bodo videti nove. Imejte pa v mislih, da so talne obloge  iz volne dražje kot tiste iz umetnih materialov.

vona.jpg

Podloga za zaščito vlaken

Večina nas misli, da mora biti talna obloga podložena zato, da je mehkejša in ublaži korake. Načeloma je to res, ampak bolj pomembno je, da podloga "vsrka" stopinje in omogoči vlaknom, da se ne poležejo in s tem uničijo. Podloge so iz različnih materialov in različnih debelin, prava izbira pa bo podaljšala življenjsko dobo talne obloge. Najbolje je, da se pogovorite s prodajalcem, ki vam bo znal svetovati, katero izbrati.

Namestitev za vešče

Namestitev talne obloge je prava umetnost, ki jo, če niste vešči tovrstnih del, raje prepustite profesionalcem. Najprej očistite tla, namestite podlogo in potem še talno oblogo. Na koncu jo vedno močno raztegnite, saj se bo sicer gubala in valovala.

karpa.jpg

Nikoli preveč nege

Tal nikoli ne morete preveč očistiti, zato pogosto uporabite sesalnik. Priporočamo vam tudi, da enkrat na dve leti naročite profesionalno čiščenje. Presenečeni boste, koliko umazanije se zbere. Madeže odstranite takoj, ko se pripeti nesreča, vendar umazanijo vedno popivnajte, nikoli ne krtačite. Tako bodo talne obloge dlje časa lepe in bodo tudi dlje trajale.

Preproge namesto talne obloge

Če vam talne obloge, ki pokrivajo tla od zidu do zidu, niso všeč ali pa bi radi ponosno razkazovali čudovit lesen parket, se raje odločite za preproge. Najpogosteje jih uporabimo v dnevnih sobah, kjer so lep okras, za zaščito tal in prijetno valjanje po tleh v otroških sobah ali ob postelji v spalnici . Preproga je lahko  tudi na talni oblogi, vendar jo trdno pričvrstite, da se ne bo premikala.

karp.jpg