Poskrbite za boljšo izolacijo

Dobra izolacija je prvi korak do energetsko bolj varčnega doma. V povprečju namreč kar polovica energije za ogrevanje ali klimatiziranje uide skozi stene (petintrideset odstotkov), okna (petindvajset odstotkov), pod (petnajst odstotkov) in streho (petindvajset odstotkov). Če niste prepričani, kako dobra je vaša izolacija, preglejte svoj dom z infrardečo kamero. Tako boste ugotovili, kje uhaja toplota. Kakovost vaše izolacije pa vam seveda lahko pregleda tudi strokovnjak, ki vam bo obenem svetoval kakšna izolacija je najboljša prav za vaše potrebe. Veliko pozornosti posvetite tudi izbiri oken, ki dobro tesnijo.

infrared_house_scan_black.jpg

Ogrevanje in klimatiziranje nadzorujte s termostatom

Toda nobena izolacija vam ne bo pomagala privarčevati, če ne boste svojega domovanja ogrevali in ohlajali čim bolj pametno. Svoj račun za ogrevanje lahko kar prepolovite, če se obnašate vsaj nekoliko strateško. Takšno taktiziranje pa seveda ni mogoče brez termostata. Če svoje porabe energije ne boste mogli nadzirati, bodo vaši prostori nadvse prijetni, ko vas denimo sploh ne bo doma; ogrevanje pa lahko denimo zmanjšate tudi ponoči. Dobri sistemi omogočajo, da imamo v več sobah različno temperaturo ter da denimo namestimo najboljše razmere od petih naprej, ko se vrnemo iz službe. Nekatere sisteme je mogoče nadzorovati celo z mobilnega telefona.

Zmanjšajte svojo porabo vode

Ker je okoli nas toliko vode, velikokrat ne razumemo, kako pomembno je, da z njo varčujemo. Kako dragocena je, se velikokrat zavemo šele, ko nas prizadene kakšna suša. V svoj dom zato namestite naprave, ki vam bodo omogočale njeno bolj smotrno porabo. Na voljo so denimo stranišča, ki umazano vodo iz umivalnika reciklirajo za izplakovanje, ali ročke za prhanje, ki se po določenem času zaustavijo in tako preprečijo predolgo tuširanje.

sloanaqus_ed01.jpg

Izberite belo ali zeleno streho

Če želite res zelen dom, izberite belo ali zeleno streho oziroma namestite fotovoltaične celice. Temne strehe namreč vpijajo sončno energijo in tako pregrevajo vaš dom in okolico. Pravzaprav lahko več temnih streh skupaj (kar se velikokrat zgodi v mestih) ustvari pravi otok bolj toplega ozračja. Razlika z okoliško naravo je lahko celih deset stopinj. Bela streha pa sončne žarke odbija in poleti zmanjša vaše račune za klimatiziranje za kar štirideset odstotkov. Zelene strehe so po drugi strani nekoliko bolj zahtevne za vzdrževanje, saj gre pravzaprav za streho, ki jo pokriva rastlinje. Toda poleg tega, da vaš dom ohlajajo, še proizvajajo kisik in vpijajo ogljik. Pazite le, da vaša streha lahko zdrži dodatno težo. Če pa ste še bolj ambiciozni, lahko na streho postavite fotovoltaične panele in proizvajate svojo energijo ali jo prodajate v skupno omrežje.

Uživajte v dnevni svetlobi

Veliko ljudi se ne zaveda, da svetila v povprečnem domu porabijo kar tretjino vse energije. Toda to je mogoče popraviti. Najdite načine, da v svoj dom privabite čim več naravne svetlobe. Njene prednosti so tako velike, da se izplača vgraditi nova večja okna, morda celo stropna oziroma strešna okna. Sicer pa uporabljajte varčna svetila.