Na razstavi so predstavljena dela, nastala v biroju, v katerem je deloval, v letih od 2000 do 2010. Med njimi je posebej izpostavljen Zimski dvorec na Blokah, s katerim je arhitekt Vojteh Ravnikar sklenil svojo življenjsko pot in ustvarjanje. Med Ravnikarjeve vidnejše stvaritve se uvrščajo še poslopje pošte in trgovine v Vremskem Britofu (1978), občinska stavba v Sežani (1979), sežanski Kulturni center Srečko Kosovel (1981) ter Primorsko dramsko gledališče (1994) in knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici (2000).

Vidni prispevek v slovenski arhitekturni zgodovini

ravniakr8.jpg

Ravnikar se je v slovensko arhitekturno zgodovino zapisal tako s svojim ustvarjalnim prispevkom kot s prizadevanji za uveljavitev arhitekture doma in tujini. Njegov osnovni kredo je izhajanje iz konkretnega prostora. "Začetki moje poklicne kariere segajo na Kras, ki je verjetno arhitekturno najbolj izrazita in markantna krajina. Značilen element kraške arhitekture je zid, določa pa jo tudi poseben način oblikovanja in prelivanja prostorov,« je pred sedmimi leti, ko je prejel Prešernovo nagrado za arhitekturni opus, povedal Ravnikar. Za svoje delo je prejel še številna druga priznanja, leta 2006 tudi Herderjevo nagrado.

Vojteh Ravnikar se je rodil leta 1943 v Ljubljani. Diplomiral je na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in gradbeništvo. Projektantsko delo je začel leta 1977 v projektivnem biroju Kraškega zidarja v Sežani, kjer je osnoval skupino Kras. V Ljubljani je istočasno ustanovil lastni biro, v katerem se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar. Arhitekturni biro Ravnikar Potokar je v tem času projektiral številne javne projekte, nekateri pa še čakajo na izvedbo, med njimi nova sodna stavba v Ljubljani, tri umetniške akademije na Roški ter nova ljubljanska železniška postaja.

Ob razstavi tudi spremljajoči program

ravnikar7.jpg

Javno vodstvo po razstavi poteka vsako nedeljo ob 16.30, v nedeljo, 30. januarja in 20. februarja, pa bo vodenje prevzel arhitekt Robert Potokar, ki bo imel v petek, 21. januarja, ob 18. uri tudi predavanje. Ob razstavi sta izšla dva kataloga: zbornik tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.