Lastniki včasih pozabijo, da so njihove mačke prav tako kot oni navajene na toploto doma. Nekateri mačke pustijo zunaj zelo dolgo, včasih celo ponoči, saj napačno menijo, da so navajene na življenje na prostem. Vendar lahko zaradi tega živali resno zbolijo.

Nevarne ozebline in podhladitev

Ena od hujših nevarnosti, ki lahko doleti hišno mačko, ko je zunaj, je podhladitev. Do te pride, ko mačke niso več sposobne ohranjati normalne telesne temperature, ki znatno pade. Če opazite, da vaša mačka, ko je nekaj časa preživela na mrazu, drgeta,  jo nemudoma peljite k veterinarju.

mica.jpg

Neprijetne (in z mrazom povezane) so tudi ozebline. Te lahko nastanejo že po krajšem čas,  če mačko (tudi po nesreči) pustite v snegu. Če se to pripeti, nikar ne pozabite, da ozeblih delov telesa ne smete drgniti, saj bi še dodatno poškodovali tkiva. Obiščite veterinarja, če je to mogoče, sicer pa ozeblo območje navlažite s toplo (nikar vročo!) vodo. Nato rano posušite ter jo povijte z ovojem ali mehkim obližem. Če gre kaj narobe ali pa je ozeblina že na višji stopnji, se lahko razvije gangrena, ki povzroči številne infekcije.

Kako lahko mački pomagate?

Ko zima pokaže svoje zobe, nikar ne pozabite, da morajo biti tudi vaše mačke v toplem in varnem zavetju. Mačkam lahko v mrzlih zimskih mesecih pomagate tudi s pomočjo naslednjih navodil.

Poskrbite, da bo imela vaša mačka dovolj debel kožuh. Njeno prehrano dopolnite z vitamini in potrebnimi prehranskimi dopolnili, da bo kožušček kar se da debel. Posebno priporočljive so maščobne kisline. Povečajte tudi količino njene hrane, zlasti beljakovin, da bo mačka tudi pozimi zdrava. Če nima težav s prekomerno težo, ji dajajte dodatno količino hrane, da je tudi zaradi tega ne bo zeblo.

papica.jpg

Z dodanima vitaminoma E in B bo mačka utrdila tkivo in postala bolj odporna na mraz. A pazite, da z vitamini ne pretiravate, saj lahko sicer povzročite neravnovesje v njenem telesu.

Če je vaša mačka že stara in bolehna, še posebno pazite nanjo. Mrzlo vreme lahko še bolj neugodno vpliva na njene sklepe. Razmislite, ali bi ji morda uredili poseben prostor, kjer bo imela na voljo toplo in mehko ležišče. Pozabiti pa ne smete niti na zdrave mačke. Če po navadi spijo na tleh, poskrbite, da imajo na voljo mehko ležišče, odejo ali brisačo.

Poskrbite za zunanje zatočišče

Mačke so družabna bitja in nadvse obožujejo človeško družbo, zato si zaslužijo, da so z vami v stanovanju. Če pa vaši kosmatinki dovolite izhod ali pa je  celo popolnoma navajena na življenje izven hiše, morate še vedno poskrbeti, da ima vse, kar potrebuje.

maca.jpg

Tudi ko je hladneje, je ne jemljite v hišo, saj se mora fizično prilagoditi temperaturni spremembi. Na prostem živeče mačke potrebujejo več hrane, saj s tem dobivajo potrebno energijo, ki ohranja toploto njihovega telesa. Redno preverjajte, ali ima vaša mačka dovolj hrane in vode, ki pozimi večkrat zmrzne. Pomembno pa je tudi, da ima zatočišče, v katerega se lahko skrije ponoči, ko je najbolj mrzlo.