Številna podjetja ponujajo izdelke za vsakodnevno rabo s kemikalijami, ki mehčajo plastiko. Ena izmed mnogih slabih strani tega početja je, da so naša gospodinjstva dobesedno prepojena s škodljivimi snovmi.

Škodljive in zdravju nevarne kemikalije

Znanstvena študija nekaterih okoljskih agencij (Environment and Justice’s (CHEJ), People for Puget Sound, Washington Toxics Coalition, Toxic-Free Legacy Coalition in Work Group for Safe Markets) je pokazala, da strupi v zavesah za prhanje, nekaterih talnih oblogah in številnih igračah lahko povzročijo, da imajo novorojenčki nižjo porodno težo.

Poročilo prav tako navaja, da ti predmeti lahko pripeljejo do resnih zdravstvenih težav: odpovedi jeter, bolezni živčevja, dihalnih težav in težav  z reproduktivnimi organi.

Proizvajalci izkoriščajo neobveščenost kupcev

Raziskovalci so odkrili, da plastične zavese za prhanje večjih proizvajalcev vsebujejo visoke količine ftalatov, kemikalij, ki so dokazano povezane z reproduktivnimi motnjami. Zavese oddajajo škodljive lahko hlapne organske spojine še mesec dni po tistem, ko smo jih vzeli iz originalne embalaže.

Kako je to možno? Kar sedem izmed kemikalij, ki jih lahko najdemo v zavesah za tuširanje, nevarno onesnažuje zrak, a podjetja jih kljub temu prodajajo neobveščenim potrošnikom. Ena izmed njih, vinilklorid, je dobro znana snov, ki povzroča raka. Še več, hlapnih spojin je v večini zaves kar petnajstkrat  več od priporočil in močno vplivajo na kvaliteto zraka v gospodinjstvu.

Kako se lahko izognemo črnemu scenariju?

Ne kupujte zaves za prhanje, ki vsebujejo te kemikalije. Bodite pozorni na oznake, kot sta PVC ali vinil, in se jim izognite. Zapomnite si: bolj prilagodljive in mehke ko so zavese, bolj verjetno je, da vsebujejo velike količine plastičnih mehčalcev.

Pobrskajte po trgovinah in kupite zaveso iz naravnih snovi, kot je organski bombaž. Če ste noseči ali nameravate zanositi, se izogibajte tudi drugim škodljivim gospodinjskim izdelkom, kot so čistila, dezodoranti, ličila in drugi kozmetični izdelki, in posezite po tistih brez kemikalij. Tako boste naredili največ za zdrav razvoj vašega otroka.