Kuhinjska napa ima ponavadi lahko dva načina delovanja: zrak lahko iz prostora odvaja ali pa skrbi za njegovo kroženje. Najbolj priporočena je vgradnja z odvodom zraka; kroženje se namreč uporabi le takrat, ko odvoda zraka iz različnih razlogov ne moremo zagotoviti. Slabost kroženja zraka je, da ogleni filter zmanjša učinkovitost nape in vrne maščobno paro nazaj v prostor, poleg tega pa v prostoru ostane tudi vlaga. Kuhinjske nape z odvodom zraka pa po drugi strani hlape sesajo in jih preko maščobnega filtra potiskajo v ventilacijsko cev, ki vodi na prosto.

Kuhinjska napa je lahko tudi v okras

Obstaja več vrst nap, ločimo pa jih glede na različne načine vgradnje: poznamo namreč vgradne oziroma integrirane, izvlečne, kaminske ali otočne. Vsem kuhinjskim napam je skupno to, da imajo vgrajen motor za sesanje zraka, filtre za čiščenje zraka in osvetlitev.

vgradna_napa.jpg

Vgradna napa se vgradi v vnaprej pripravljeno ogrodje, ki je lahko različnih oblik. Nekatere lahko zaradi ustrezno majhne globine vgradimo direktno v spodnji del klasične viseče omarice. Izvlečno napo je potrebno namestiti v visečo omarico nad štedilnikom. Sprednji del nape se izvleče, vidni del, ki se nahaja na izvlečenem delu, pa je mogoče opremiti s senčno letvijo iz lesa, tako da se nape ne vidi. Kadar je ne potrebujete, pa jo preprosto potisnete nazaj v omarico.

Dekorativna ali kaminska napa se montira na steno, nad štedilnik ali vgradno pečico. Največkrat v širino meri šestdeset ali devetdeset centimetrov, zanjo pa je značilna tudi pokončna cev na sredini, skozi katero je potrebno izpeljati odvod zraka iz nape v zračnik. Nape z lepšim dizajnom imajo lahko dodatek stekla in predstavljajo v kuhinji pravi modni okras.

moderna_kuhinjska_napa_2.jpg

Napa pa je otočna, kadar se namesti na strop nad kuhinjskim otokom. Takšna napa je lepo oblikovana z vseh štirih strani, na vseh straneh pa ima tudi osvetlitev.

Pomanjkljivo vzdrževanje lahko pripelje do nesreče

Preden vgradite katerokoli kuhinjsko napo, morate najprej poskrbeti za varno postavitev. Napa naj bo od plošče plinskega štedilnika oddaljena najmanj petinšestdeset centimetrov, v primeru električnega štedilnika pa najmanj petinpetdeset centimetrov.

moderna_kuhinjska_napa_3.jpg

Za čiščenje ohišja nape uporabite raztopino čistil v vodi ali čistilo za steklo. Kovinski filter pri napah na odvod zraka lahko namočimo v raztopini čistila ali ga celo pomijemo v pomivalnem stroju. Redno čiščenje je zelo pomembno, saj lahko sicer pride celo do vžiga maščobe. Ogljeni filter pri napah na kroženje zraka je potrebno menjati enkrat letno, vendar le, če jo uporabljamo vsaj eno uro dnevno. Takšen filter ne vsebuje nobenih škodljivih snovi, zato ga lahko zavržemo skupaj z ostalimi gospodinjskimi odpadki.

Več modernih kuhinjskih nap si oglejte v naši fotogaleriji.