Brezžični alarmi so enostavni za namestitev, saj nimajo zapletenih kablov, ki bi vam znali zagreniti življenje. Torej jih zlahka namestite ali odstranite sami, delo pa je končano že v nekaj minutah. Prav tako tudi niso preveč dragi, saj lahko najosnovnejši model dobite že za dobrih petdeset evrov. Vseeno pa so bolj priljubljeni nekoliko bolj zapleteni modeli, ki so poleg protivlomnega senzorja povezani še z drugimi detektorji, na primer s požarnim detektorjem dima. Cene takšnih se gibajo od slabih dvesto do sedemsto evrov.

Brezžični alarm z mobilnim posredovanjem

V zadnjem času so se zelo razvili brezžični alarmi z mobilnim posredovanjem, ki imajo že vgrajen GSM modul-pozivnik, ki vas ob sprožitvi alarma pokliče na vaš mobilni telefon. Pošlje vam lahko tudi SMS sporočilo, v katerem napiše ime sproženega senzorja. Tako točno veste, v katerem prostoru se nahaja vlomilec.

Različni tipi senzorjev gibanja

Obstaja več vrst brezžičnih senzorjev gibanja. Infrardeči senzorji so najbolj razširjen način za zaščito prostorov. Sistem infrardečega senzorja deluje na podlagi zaznavanja infrardečih vzorcev, ki se premikajo v hiši ali njeni okolici. Kjer so nameščeni, zaznajo gibanje toplotnih žarkov premikajočih se toplotnih virov, kot so ljudje ali živali.

microwave_detector.jpg

Mikrovalovni senzor ali Dopplerjev senzor gibanja uporablja Dopplerjev radar za odbijanje mikrovalovnih signalov od predmeta ali osebka ter meri pogostost vračanja mikrovalov. Ko sistem odkrije gibanje, se mikrovalovi vračajo na drugačni frekvenci, višji ali nižji od prvotnega signala, to pa potem sproži alarm. Takšni alarmi so izjemno občutljivi in zaznajo vsakršno gibanje v okolici, saj delujejo tudi čez stene.

ultrasonic_detector.jpg

Ultrazvočni detektorji gibanja so novejši sistemi in delujejo na podoben način kot mikrovalovni senzorji: odbijajo ultrazvočne valove s premikajočih teles v okolici, ki jo imajo pod nadzorom. Vsaka nenadna sprememba sproži zvočni signal, ta pa lastnika opozori na nevarnost.