To pa ni prvič, da je Burns, ki je lastnik podjetja Firecly Tile v Severni Kaliforniji, za izdelavo ploščic uporabil odpadni material. Njegova tovarna stoji na pragu najstarejšega kamnoloma granita v Kaliforniji, kjer so že desetletja iskali rešitev za odlaganje velikih količin granitnega prahu. Nekoč so Burnsu, ki je takrat že eksperimentiral z odpadnimi materiali, predlagali, da prah uporabi za svoje izdelke. Zakaj pa ne, si je mislil in sprejel zamisel, nato pa skoraj dve leti preizkušal, koliko granitnega prahu mora dodati glini, da ohrani konsistenco.

Z lokalnega odlagališča v kuhinje, kopalnice, restavracije

tojle.jpg

Takrat se je rodila linija ploščic Debris (Črepinje), v proizvodnji katere so poleg prahu uporabili tudi druge odpadne materiale, kot je reciklirano steklo, in celo ostanke abrazivov iz vodnih cevi. Najnovejša zamisel podjetja Firecly Tile pa je predelava porcelanskih toaletnih školjk. Presenetljivo je bilo slednje težko najti. Nato pa je Burns zadel terno, ko je spoznal Michaela Grossa, menedžerja smetišča Zanker Road pri San Joseju v Kaliforniji, ki je prav tedaj iskal lokalne odjemalce za odpadke, primerne za predelavo, ki večinoma romajo v Azijo.

fireclay1.jpg

Smetarji so potrebovali skoraj leto dni, da so iz kupov odpadkov izkopali vse porcelanske školjke, novembra lani pa se jih je nabralo za celih 150 ton. Zdrobili so jih v prah, ki ga zdaj uporabljajo pri izdelavi ploščic. Burns za tono porcelana odšteje 50 dolarjev, kolikor bi moral plačati tudi za glino. Zakaj torej to sploh počne? Rad ima izzive, se glasi njegov odgovor. »Ko vidim odvržene stvari, poskušam v njih videti uporabnost.« Včasih pa je, kot pristavi, delo z odpadki velika izguba časa.

Več kot 60 odstotkov recikliranih materialov

"Moja naloga v preteklih petnajstih letih je bila ohraniti lepoto in kvaliteto naših ploščic, zdaj pa lahko hkrati pomagamo lokalnim podjetjem, da se znebijo odpadnega materiala," razlaga Paul Burns. Ko sem se na začetku približal ljudem z vprašanjem, če lahko odkupim njihove odpadke, so mislili, da sem nor. Zdaj, ko smo uspešni pri svojem delu, pa so ti pogovori veliko lažji." Ploščice Fireclye Tile vsebujejo več kot 60 odstotkov recikliranih materialov, na voljo pa so v več kot 112 barvah.

plosc.jpg