Glodavce niti ni vedno tako lahko odgnati. Najboljša obramba pa je napad. Zavarovati morate prav vsak kot v svoji hiši.

Skrbite, da je vse čisto

Umazan dom je idealno prebivališče podgan in miši. Glodavce namreč privlačijo odpadki, predvsem pa slaba higiena. V takšnih razmerah veliko lažje najdejo hrano in streho nad glavo. Podgane se naselijo v vsak prostor, kjer lahko hitro najdejo hrano, zato je pomembno, da njeni koščki nikoli ne ležijo po tleh. Pazite tudi, da na tleh ni pasje hrane in pasjih iztrebkov, redno pa čistite tudi ptičje hiške. Dom, ki je urejen, čist in pospravljen, je veliko bolj varen pred napadom.

Zaprite vse možne vhode

Glodavci se, da bi prišli v vaš dom, lahko stisnejo skozi najmanjše luknjice, zato dobro preglejte svojo hišo in zatesnite tudi najmanjše razpoke v stenah. Poskrbite tudi, da pod glavnimi vrati ni rež, saj jih bodo gotovo najprej izkoristili. Možni vhodi so tudi prezračevalniki in cevi, vendar pa jih seveda ni mogoče zapreti. Namesto tega njihove odprtine prekrijte z zaščitno mrežico. Poglejte tudi svoj vrt. Če trave ne kosite redno, grmičevja pa ne obrezujete, je vaš vrt razrasel in zanemarjen; to pa je idealno skrivališče za živali, ki se lahko kmalu odločijo prestopiti vaš prag. 

mouse_trap.jpg

Postavite pasti

Izbirate lahko med različnimi vrstami pasti, najbolj pogosto pa se še vedno uporabljajo tiste klasične, ki
glodavce k sebi zvabijo s ponujanjem hrane. Pasti postavite na območja, kjer se vam zdi najbolj verjetno, da bodo vstopili. Najbolje jih je postaviti v tople in temne kote, saj se tam najraje zadržujejo; obrnite jih proti steni. Zelo učinkovita je tudi namestitev strupov, kar pa je lahko tudi nevarno, če jih po nesreči zaužije kdo drug. Na voljo pa so tudi elektronski odganjalci, ki delujejo tako, da škodljivce s svojimi valovi že takoj preženejo.

Pokličite pomoč

Če se kljub vašim naporom zgodi, da se vsiljivci naselijo v vaš dom, hitro pokličite strokovnjaka za deratizacijo. Pomembno je namreč, da čim prej reagirate, sicer lahko vaša težava postane še večja.