Ideja, ki postane zakon

Zelena gradnja je bila v svoji zgodovini najprej res le boj za lepši odnos do okolja, vendar pa se je njena filozofija od takrat razširila, zato mnogi strokovnjaki, da bi jo ločili od njenih začetkov, predlagajo kar nov izraz modra gradnja.

Robert Smodiš, arhitekt in predsednik Društva za sonaravno gradnjo, meni, da bo do leta 2020 zelena stavba v evropskem prostoru verjetno postala prevladujoč standard. "V prihodnje praktično ne bo niti družbeno sprejemljivo niti ekonomsko upravičeno graditi drugače kot v skladu s trajnostnimi kriteriji." To pomeni, da bomo živeli v domovanjih, ki bodo dosegala najvišje standarde tehnične, ekološke, ekonomske in sociološke kakovosti. Kot pravi Smodiš, je veliko standardov trajnostne gradnje pravzaprav že del uveljavljenih gradbenih normativov, veliko pa jih mora takšnih še postati.

arrowtown_house_by_kerr_ritchie_architects_photo_by_paul_mccredie.jpg

Bo zelena gradnja spremenila planet?

Alenka Kragelj Eržen, direktorica arhitekturnega biroja Kragelj arhitekti, pojasnjuje, da je zelena stavba bolj prijazna do okolja v svojem celotnem življenjskem ciklusu, od samega obdobja gradnje pa do njene razgradnje oziroma odstranitve iz okolja. Tradicionalne zgradbe po njenem niso le energijsko potratne, temveč so odgovorne tudi za prekomerno trošenje drugih naravnih virov, kopičenje odpadkov in izpuste škodljivih snovi. Tradicionalni gradbeni materiali so velikokrat škodljivi, medtem ko so zeleni izbrani tako, da ne trošijo redkih surovin, so zdravi in čim manj onesnažujejo. Ranko Božović, inženir strojništva in direktor podjetja za inženiring in projektno vodenje Enplus, pravi, da bo čedalje bolj razširjena zelena gradnja sčasoma pravzaprav spremenila celo videz mest.

platz_4.JPG

Večja kakovost življenja stanovalcev

Kot nadaljuje Božović, zelena gradnja ne zmanjša le vpliva stavb na mesto, temveč tudi vpliv mesta na ljudi. Zelena stavba je namreč postavljena tako, da je bivanje v njej čim bolj udobno. "Če imate dobro izolacijo, boste, če zunaj pade temperatura za deset stopinj, znotraj v dvanajstih urah občutili padec temperature za eno samo stopinjo. Če vaša okna dobro tesnijo, ne boste čutili prepiha. Če imate okna s trojnimi stekli, ne boste slišali hrupa z ulice," našteva.

Zelena gradnja, kot pravi Smodiš, od svojih projektantov zahteva, da razmišljajo o socioloških vidikih bivanja, kot so denimo dostopnost javnega prevoza in ostale za človeka pomembne javne infrastrukture, uporaba materialov, ki so preprosti za vzdrževanje, čim boljši zrak v prostoru ali čim večji občutek varnosti. Nasploh se morajo truditi, da so stavbe do svojih uporabnikov čim bolj prijazne in jim zagotavljajo čim bolj zdravo in prijetno bivanje.

sustainable_home_design_landscape.jpg

Pa si lahko privoščite, da gradite zeleno?

Alenka Kragelj Eržen pravi, da je splošno prepričanje, da je zeleno vedno dražje, vendar to ni več nujno res. "Sodobni zeleni objekti ne stanejo skoraj nič več, kot bi stali podobni objekti v klasični izvedbi." Poleg tega meni, da je le vprašanje časa, kdaj bodo skupaj s cenami fosilnih goriv stroški vzdrževanja navadnih objektov skočili do vrednosti, ko bo bivanje v njih postalo povsem neekonomično. Po njenih besedah je zelena trajnostna gradnja zmožna postreči z rešitvami, ki občutno zmanjšajo račune za ogrevanje, elektriko in vodo. Stavbo je mogoče projektirati tako, da optimalno izkoristi možnosti dnevne svetlobe in naravnega prezračevanja ter občutno zmanjša potrebe po klimatiziranju ali ogrevanju.

Poleg tega je, kot pojasnjuje Robert Smodiš, eden od trajnostnih kriterijev tudi, da stavba čim dlje ohranja svojo vrednost. Kot pravi Alenka Kragelj Eržen, ima zelena gradnja zaradi bolj premišljene zasnove daljšo pričakovano življenjsko dobo, poleg tega pa so potencialni kupci zanjo pripravljeni odšteti višjo ceno. Veliko lažje je pridobiti tudi kredit. Zeleno stavbo pa lahko tudi certificiramo ter tako pridobimo uradni dokument njenih dobrih lastnosti. "Pridobljen certifikat objekt klasificira in omogoča njegovo enostavno primerjavo z ostalimi objekti na trgu, s tem pa tudi ustrezno tržno pozicioniranje," pravi Smodiš, tudi sam auditor.

solid_wood_modern_sustainable_house_design1.jpg

Upoštevanje prihodnosti

Predvsem pa, kot zaključi tudi Ranko Božović, z odločitvijo za zeleno gradnjo podpiramo idejo o trajnostnem obnašanju, ki je pomembno tako za naše zdravje danes kot tudi za kakovost življenja generacij, ki šele prihajajo.