Da so trendi pomembni, vedo tudi vodilni domači proizvajalci kuhinj in kuhinjske opreme. Trend kuhinje kot bivalnega prostora je razviden iz številnih kolekcij, ki jih  v Koelnu predstavljajo izdelovalci pohištva in kuhinjske opreme, med njimi tudi Gorenje. V podjetju pravijo, da sta poznavanje in analiza trendov pri oblikovanju in pred oblikovanjem izdelka zelo pomembna: »Zaželeno je, da izdelek ni samo povzetek trendov, ampak ima svojo kreativno noto, ki mu daje dodano vrednost.«

Kuhinja in dnevna soba v enem

kdruzenje.jpg

Temeljna značilnost sodobnih kuhinjskih postavitev je v tem, da kuhinja in dnevna soba postajata enoten prostor, ki ju razmejuje in povezuje kuhinjski otok ali polotok. Tako ustvarimo prostor, v katerem se združujeta kulinarična ustvarjalnost in družabnost, trendi v razvoju kuhinjskega pohištva pa se širijo tudi v druge prostore. Nekateri kuhinjski elementi se modularno povezujejo z elementi dnevnih sob, barve in materiali se skladno dopolnjujejo in ustvarjajo harmoničen prostor, v katerem se je prijetno družiti tako ob kuhinjskem pultu kot za jedilno mizo ali na preprogi dnevne sobe.

gorenjekira.jpg

Kuhinja Kira, Gorenje

Pomembna prednost Gorenja je prav v celostni ponudbi; sodobno kuhinjsko pohištvo namreč stilsko dopolnjujejo tudi najsodobnejše linije vgradnih aparatov Gorenje, ki se zlivajo v harmonično celoto z ravnimi linijami in sijajnimi površinami novih kuhinj Kira ali Fortuna. Zaobljene linije aparatov so skladne z zaobljenimi zaključnimi elementi kuhinjskega pohištva.

Sodobna kuhinja je zmes različnih elementov

sveaolea.jpg

Kuhinja Olea, Svea

Sodobne kuhinje niso več neprivlačna mešanica strogih linij in stroge funkcionalnosti, temveč stopajo v korak z najnovejšimi trendi v opremljanju, ergonomskim oblikovanjem in dovršenimi kuhinjskimi aparati. Tako imenovani »popolni kuhinjski paketi« združujejo široko paleto želja, potreb in zahtev kupcev, ki od kuhinje pričakujejo vedno več. Razvoj inovativnih izdelkov lahko spremljamo na različnih področjih: od svetlobnih instalacij v kuhinji in prostoru prek ergonomsko oblikovanih površin, ki so namenjene delu in počitku, do odprtih in zaprtih shranjevalnih površin.

Dodatni poudarki v kuhinjah:

- uporabna vodna armatura, ki jo lahko izvlečemo iz kuhinjskega korita,
- varčni in visoko zmogljivi kuhinjski aparati,
- predali, ki se odpirajo na dotik,
- inteligentno zasnovani sistemi za ločevanje odpadkov,
- vizualni barvni poudarki na ličnicah in stenah.

Trendi se iz kuhinje širijo v druge prostore

sveavilla.jpg

Kuhinja Villa, Svea

"Govoriti danes o kuhinji in trendu pomeni več kot le povezovati dobro oblikovane kuhinjske elemente z aparati v enovito celoto. Trendi v razvoju kuhinjskega pohištva so bolj in bolj opazni v celotnem domačem okolju, saj se njihov vpliv širi na druge prostore. Vse manj je zakonitosti in vedno večji je vpliv mode in ekologije, ter hitrih sprememb v kulturi bivanja," pojasnjuje Darko Šurina, oblikovalec kuhinj Svea in avtor na Ambientu 2010 nagrajene kuhinje Villa.

"Odnos do pohištva je različen glede na državo, celo na regijo. Konkurenca je izredno velika tako med domačimi in tujimi proizvajalci, ki pri osvajanju tržišča uporabljajo različne metoda prodora in so pripravljeni veliko investirati, pri tem pa morajo biti upoštevane ekološke zahteve glede materialov in pri ravnanju z okoljem."

Ekološki pristopi v oblikovanju

panleszoja.jpg

Kuhinja Zoja, Panles

»Eko trend je iz leta v leto večji. Odličen pokazatelj tega trenda so kupci, ki so vedno bolj seznanjeni z energetskimi razredi aparatov, gospodarno porabo vode in prostora pa tudi ergonomski vidiki kuhinje jim niso tuji,« pojasnjuje oblikovalec kuhinj Panles Trade Primož Vrečko, ki je avtor na Ambientu 2010 nagrajene kuhinje Zoja.

»Ekologija ima danes zelo veliko težo in mislim, da je Svea, ki ima toliko različnih programov kuhinj in dnevnega pohištva iz masivnega lesa in furnirja, ki je prijaznejše okolju in uporabniku, na pravi poti. Ena takšnih je zagotovo kuhinja Villla, ki je dobila nagrado Top 10 na ljubljanskem pohištvenem sejmu Ambient. Modificiran les, ki ga s termično obdelavo tako spremenimo, da ne potrebuje površinskih obdelav (lakov, barvanja…), daje domu občutek topline in trajnosti,« je prepričan Šurina.

Mešanica materialov

kmateriali.jpg

Sodobna kuhinja združuje različne materiale, ki niso le odraz zadnjih trendov, temveč bolj spominjajo na fuzijo materialov različnih obdobij. Povpraševanje po kombinacijah lesa, jekla, kamna, plastike in stekla je vedno večje. Še posebno s steklom prekrite stene v kuhinji so vodilna nit v tem prostoru. In kako temu sledijo vodilni domači proizvajalci kuhinj?

»Pri Panlesu je novost na tem področju Akril - eko material, ki ga zastopamo na slovenskem tržišču. Material je od  nastanka do recikliranja neoporečen do okolja in ne vsebuje zdravju škodljivih snovi. Poleg tega pa ga zaznamujeta visoka kvaliteta površine in velik nabor barv. Dolgo življenjsko dobo mu omogoča površinsko obnavljanje - z dodanim paketom polirne paste in pršila to delamo kar doma. Vsekakor je to material z izredno perspektivo,« pojasnjuje Vrečko.

Prevladujejo gladke in čiste linije

Izrazit trend so tudi površine ličnic v barvnem steklu. »Vrata so gladka, v večini primerov brez ročajev. Izrazito oglate linije iz preteklih let so zmehčane z ovalnimi zaprtimi zaključnimi elementi,« pravijo pri Gorenju.

"V oblikovanju kuhinjskega pohištva še vedno prevladujejo gladke in čiste linije, uporabljenih je čim manj materialov, izrazito so poudarjeni funkcija, barvna harmonija in simetrija. Ni več odvečnih detajlov, vse teži k uporabniku in prijazni uporabi. Pozabiti ne smemo na vse očem skrite, a v kuhinji prepotrebne materiale, kot je na primer vgradno okovje, ki omogoča boljše delovanje. Nesporno so še vedno aktualne barve bela, siva, črna, bela kava, pistacija in različni odtenki rjave barve,« pravi Šurina.

Dobra osvetlitev

osvetlitev.jpg

Pametne svetlobne naprave omogočajo prefinjen in nevsiljiv način osvetlitve. Tukaj lahko, odvisno od izbire, izstopajo kuhinjske omarice s steklenimi ličnicami ali pa gre za odprte police, ki imajo v skladu z najnovejšim trendom vgrajeno varčno razsvetljavo. Dekorativne LED-sijalke postajajo zaradi privlačne atmosfere, ki jo ustvarjajo, vedno bolj pogost način osvetlitve v gospodinjskih aparatih, kot so električne pečice in pomivalni stroji. Dobra osvetlitev delovnih površin in notranjosti omaric pa je že običajna praksa.

Odprte police in odporne delovne površine

Odprte police - ena izmed pomembnejših novosti nove sezone – kažejo na željo po čistosti in redu. Oblike so preproste in elegantne: ta trend gre z roko v roki s potrebo po jasnosti.  Inovativni premazi pomagajo ohranjati kuhinjske površine lepe iz leta v leto. V kuhinje prodirajo pulti iz nerjavečega jekla, ki so bili še ne dolgo nazaj značilni za kuhinje v restavracijah, saj so izredno trpežni in enostavni za vzdrževanje. Tudi mešanice posameznih materialov so priljubljene, ker so trpežne, odporne na udarce in vročino ter enostavne za vzdrževanje.

Novosti na domačem trgu v letu 2011

»Za letos pripravljamo kar nekaj novosti. Najprej program Estella iz masivnega lesa in furnirja, ki je oktobra lani na pohištvenem sejmu Ambienta v Zagrebu prejel zlato medaljo in priznanje Mobil Optimum. Dodali bomo nove barve nekaterim uspešnim programom, ki bodo vsebovali tudi dnevno pohištvo, ter jedilnico (stoli in mize). To pomeni, da bodo v skladu z združevanjem kuhinje in dnevne sobe kupci vse pohištvo dobili na enem mestu,« pravi Darko Šurina iz  podjetja Svea.

iza.jpg

Kuhinja Iza, Panles

Pri podjetju Panles bodo v letošnjem letu predstavili rešitve, ki smo jih lahko videli na lanskem Ambientu: »Kuhinje so zasnovane celostno s podaljškom v jedilnico oziroma dnevni prostor ali pa tako, da jih barvno in dekorativno lahko umestimo v kateri koli prostor. Naše osnovno izhodišče je omogočiti izbiro funkcionalne, cenovno dostopne kuhinje iz kvalitetnih materialov. Poudarek dajemo delovnim ploščam v različnih izvedbah, ki lahko z domiselnimi podaljški v jedilnico dajo kuhinji posebni pečat. Pri tem prisegamo na kamen ali kremen.«

gorenjeitalowhite.jpg

Jedilnica Italo, Gorenje

V Gorenju že snujejo nove ideje za prihodnje leto: "V Gorenju smo v drugi polovici lanskega leta poslali na trg novo kolekcijo kuhinj, ki zajema vse aktualne trende. Ker pa imajo naši kupci različne želje in potrebe, smo jih oblikovali v treh različnih stilih : Modern, Classic in Rustic. Kolekcija za leto 2011 zajema 28 modelov kuhinj v kar 318 barvah, letos pa že pripravljamo novosti za prihodnje leto."