Odstranjevanje starega laka oziroma barve s površin je dokaj zahteven postopek, še posebno takrat, kadar je ta nanesen v več slojih. V teh primerih je čiščenje s kislino ali vročim zrakom včasih neizogibno, čeprav običajno s tem še vedno ne odstranite vseh sledov. Potrebno je še fino brušenje, da bi podlago kar najbolj izravnali, za kar je najbolje uporabiti ročne brusilnike ali brusilni papir.

Brusilniki

Na voljo imate več različnih vrst in velikosti brusilnih naprav, razlikujejo pa se po namembnosti in učinkovitosti brušenja: poznamo od vibracijskih in ekscentričnih do večnamenskih in tračnih. Večina ekscentričnih brusilnikov ima okrogle brusne plošče, ki se vrtijo okoli svoje osi in vibrirajo, zato so najboljši za brušenje ukrivljenih površin.

makita_ekscentricni_brusilnik_bo_11111111116040.jpg

Ne glede na to, kateri brusilnik uporabljate, morate paziti, da ga vključite šele, ko je že postavljen na izbrano delovno površino. Pri brušenju ga ne pritiskajte k podlagi, temveč ga le naravnost vodite. Ne pozabite si nadeti zaščitne maske!

Zaradi nevarnih prašnih delcev, ki se med brušenjem dvigujejo v prostor, je dobro istočasno uporabiti sesalec, s katerim prah sproti čistite in tako povečate učinkovitost brušenja. Pred nakupom se dobro pozanimajte, če ima brusilnik priložen tudi sesalec ‒ nekateri brusilniki imajo nastavek, kamor priključite sesalno cev, nekateri pa imajo sesalec že vgrajen, spet drugi te možnosti nimajo.

Brusni papir

Brusni papir izberete glede na velikost in vrsto predmeta, ki ga želite zbrusiti. Enostavni brusni papirji so narejeni iz mineralnega korunda, najbolj primerni pa so za naravne materiale, na primer les ali pluto, ker niso pretirano grobi. Visokokvalitetni brusni papir s podlago iz umetne smole je mnogo bolj trd in grob, zato lahko z njim obdelujete tudi trše materiale, na primer kovino. Za enakomerno ročno brušenje uporabite manjši kos lesa ali plute, okoli katerega brusni papir preprosto ovijete.

abrasive_paper_roll_75.jpg


Na hrbtni strani brusnega papirja si lahko preberete tako imenovano granulacijo oziroma njegovo gostoto; različne gostote odgovarjajo različnim delovnim postopkom: od finega do grobega brušenja. Pazite in izberite pravo številko: za grobo obdelavo je najboljši papir z granulacijo osemdeset ali manj, za odstranjevanje laka pa je dobro uporabiti brusni papir z granulacijo sto. Za fino brušenje lesenih površin se uporablja papir z granulacijo od sto dvajset do sto osemdeset, za lakirane površine pa dvesto dvajset ali več.