Plavajoči vrt je izdelalo podjetje Vertilignes, zasnovali pa so ga oblikovalci Florent Coirier, Grégory Marion in Laurianne Lopez. Pametno so ga poimenovali Ukiyo-e, kar v japonskem jeziku pomeni slike plavajočega sveta, saj prinese dizajn pokrajine na raven našega vidnega polja.

ukiyo_e_floating_garden2.jpg

Ukiyo se sicer imenujejo starodavni japonski umetniški tiski. S spoštovanjem do zapuščine in umetnikov, ki so veščino skozi leta izpopolnjevali, so trije novodobni  oblikovalci to umetnost prenesli v 21. stoletje.

Zahvaljujoč posebni zemlji, ki jo je pridelalo podjetje Vertilab, je plavajoči vrtiček narejen tako, da traja dlje kot normalna prst. Sestavljen iz kombinacije organske in neorganske zemlje Ukiyo-e "živi" dlje kot običajne rastline, saj ga ni treba tako redno zalivati.

uk.jpg

Ker med intervali zalivanja preteče več časa, je takšen plavajoči vrt bolj viseče umetniško delo v prostoru kot pa pravi vrtiček. Le kako bi lahko bolje opazovali, sprejemali in vzljubili naš zeleni svet, kot tako, da ga obesimo v lasten prostor ter ga spremljamo ob rasti in spreminjanju?

Sodobni romanopisec Asai Ryoi nam z najnovejšo knjigo Ukiyo monogatari ("Zgodbe plavajočega sveta") skuša približati oziroma predstaviti koncept Ukiya. Uporaba žive domišljije, pravi, nam pomaga "živeti le za ta trenutek, da lahko celotno pozornost usmerimo v užitke lune, snega, češnjevih cvetov in cvetov rož, petju pesmi, pitju vina, preusmerjanju samega sebe v lebdenje, plavanje, lebdenje".

ukio.jpg

Zahvaljujoč plavajočemu vrtu Ukiyo-e lahko opazujemo, kako se umetnost pokrajinstva spreminja in se rojeva v novo življenje, hkrati pa smo priče  rastlinju v vsej njegovi lepoti.