Drag nakup novega kavča lahko z upoštevanjem enostavnih nasvetov odložite za nekaj let. Dnevi plastičnih pregrinjal so že davno mimo, zato sedežno garnituro preventivno zaščitite  z rednim vzdrževanjem: priporočeno je sesanje z vodnim sesalcem ali čiščenje s krpo. V primeru nesrečno polite pijače pa je najbolje, da jo čim hitreje obrišete in osušite, še preden nastanejo dolgotrajni madeži.

clean_sofa.jpg

Kavč uporabljajte namenu primerno. Izogibajte se sedenju na njegovih naslonjalih za roke ali hrbet, saj ga boste s tem hitreje uničili. Običajna sedežna garnitura tudi ni primerna za ležanje, če pa se temu v času gledanja televizije težko uprete, pazite, da vsak večer zamenjate pozicijo ležanja in se tako izognete trajnemu zamiku v eno stran.

cleaning_leather_sofas.jpg

Premislite, kam postavite sedežno garnituro. Če jo izpostavite sončni svetlobi, bo njena barva sčasoma zbledela; suh zrak pa bo prav tako hitro načel tkanine in usnje, zato je ne namestite v bližino naprav za gretje.

Pazite na blazine in jih redno čistite; kadar sesate kavč, pa jih pokrijte s prevleko ali rjuho. Opozorite svoje otroke, naj z njimi ravnajo nežno in po njih ne skačejo, saj hitro izgubijo prvotno obliko. Redno uporabljajte tudi prevleke za pohištvo, so namreč odlične za podaljševanje življenjske dobe izdelka in obenem cenovno ugodne.

prevleke_cez_zofo.jpg

Ko je sedežna garnitura dokončno dotrajana in vam ne preostane drugega, kot da se je znebite, je ne vrzite stran, temveč jo raje podarite v dobrodelne namene. Dajte oglas na spletni oglasnik ali poiščite mlajšega člana sorodstva, ki mu bo vaša zofa še vedno všeč.

Povprečna življenjska doba kvalitetnih kavčev in naslonjačev je okoli deset let. Če ravno nameravate kupiti novo garnituro, je dobro, da si jo pred nakupom dobro ogledate in jo tudi testirate. Preizkusite trdoto in vzdržljivost okvirja, če je ta narejen iz lesa ali kovine, preverite kakovost izdelave šivov in natančno izmerite vse dimenzije, da bo model kar najbolje ustrezal vaši dnevni sobi.

Več slik modernih sedežnih garnitur najdete v fotogaleriji.