“Electroluxov natečaj Oblikovalski laboratorij že deveto leto zapored omogoča mladim oblikovalcem, da se dokažejo in da pridobijo dragocen vpogled v svet oblikovanja prodajnih izdelkov,” je povedal Henrik Otto, višji podpredsednik globalnega oblikovanja v podjetju Electrolux. “Z letošnjim natečajem iščemo oblikovalske koncepte, ki bodo navdušili uporabnike in obenem izkoristili že uveljavljeno tehnologijo za podporo in smernice.”

Prenosni in prilagodljivi aparati

electrolux_snail.jpg

Indukcijski grelnik Polž

“Letošnji izziv ni le ustvariti fizično bolj prenosne aparate, temveč zagotoviti prilagodljiv nadzor nad njimi, ki bo uporabnikom omogočil več časa in podpiral ustvarjalno izražanje,“ je dodal Otto. Sodelujoči bodo morali upoštevati tudi dediščino podjetja Electrolux – njihove rešitve morajo odsevati skandinavske vrednote oblikovanja, koncepti morajo biti prijazni do okolja in morajo nuditi intuitivno uporabo ter estetsko privlačnost.

Mladi oblikovalci se bodo potegovali za glavno nagrado – šestmesečno plačano pripravništvo in denarno nagrado. Electrolux bo osem finalistov jeseni povabil na sklepni dogodek v eno izmed evropskih prestolnic, kjer bodo svoje individualne koncepte predstavili žiriji profesionalnih oblikovalcev. Le-ta bo dela ocenjevala glede na intuitivni dizajn, inovacijo ter vpogled v potrošnikove potrebe.

Lani nagrajen indukcijski grelnik Polž

kitcheneye.jpg

Koncept Kitcheneye

Na tekmovanju Oblikovalski laboratorij 2010 je sodelovalo več kot 1300 inovativnih rešitev za aparate, prilagojene prostorskim omejitvam v prihodnosti. Med koncepti osmih finalistov iz Avstralije, ZDA, Švedske, Francije, Kitajske, Irana in Indije je zmagal indijski oblikovalec Peter Alwin s svojo zasnovo kuhinjskega aparata za indukcijsko gretje Snail (Polž). Na natečaju so sodelovali tudi mladi slovenski oblikovalci – kot najboljšo domačo rešitev so s spletnim glasovanje izbrali koncept Kitcheneye (Kuhinjsko oko) Vita Vlašiča.

Rok za oddajo del na letošnji natečaj je nedelja, 1. maj 2011, prijave pa sprejemajo na spletni strani www.electrolux.com/designlab.