Kot razstava materialov in arhitekture predstavlja Bau pomemben vezni člen med investitorji, načrtovalci, trgovino in obrtno dejavnostjo. Ali povedano drugače: sejem povezuje verigo vseh gradbenih procesov. Predvsem za načrtovalce, arhitekte in gradbene inženirje je postala borza informacij in poslovnih stikov, ki je ne smejo zamuditi. Na sejmu Bau se pogosto odloča o tem, kateri material se bo kje uporabljal.

Za Bau trajnostni razvoj ni nova tema

bau3.jpg

Katere so najbolj vroče teme, ki bodo prevladovale v razpravah o načrtovanju, gradnji in oblikovanju? In katere so najbolj pomembne za prihodnost gradbeništva? Na sejmu Bau 2011 imajo posebno mesto trajnostna gradnja, načrtovanje in vzdrževanje. Trajnostni razvoj za Bau ni novo področje, saj se sejem osredotoča nanj že več let. »Preprosto nadaljujemo temo energetske učinkovitosti,« pojasnjuje direktor razstave Markus Geisenberger, »le da pojem trajnosti zdaj pokriva tudi druga področja, kot so pametna in finančno učinkovita izraba virov ter zdravstveni in družbeni vidiki.«

Trajnostne zgradbe so gospodarne, okolju prijazne in varčne s porabo virov, svojim uporabnikom nudijo udobje, dobro počutje in zdrav ambient, poleg tega pa se kar najbolje vključujejo v družbeno in kulturno okolje. Skoraj vseh 1900 razstavljavcev na sejmu Bau 2011 ponuja rešitve s tega področja: bodisi inovativne materiale, pametne gradbene tehnologije ali modele vodenja za gradbena podjetja in nepremičninske izvedence. Industrija se odziva na zahteve investitorjev in lastnikov nepremičnin. Izvedenci pričakujejo, da objekti, ki ne bodo zadostili minimalnim trajnostnim standardom, zanje kmalu ne bodo več zanimivi.

O prihodnosti gradbeništva in oblikovanja

bau2.jpg

Trajnostni razvoj je tudi osrednja tema spremljajočih strokovnih prireditev. Na forumu Prihodnost gradbeništva bodo priznani načrtovalci, arhitekti in gradbeni inženirji na osnovi projektnih primerov razložili, kakšna bo prihodnost gradbeništva in oblikovanja. Forum Makro arhitektura bo osvetlil vlogo arhitekta danes in v prihodnje, poseben forum pa je namenjen tudi sanaciji, prenovi in posodabljanju zgradb, ki za številna gradbena podjetja predstavljajo glavni vir zaslužka. V Nemčiji, denimo, predstavlja tovrstna dejavnost že 60 odstotkov vseh naložb v gradbeništvu.

Pester sejemski program dopolnjujejo specializirane razstave. Razstava Inteligentna gradnja predstavlja inovativne tehnologije s področja gradbene raziskovalne dejavnosti, razstava Trajnostno za prihodnost pa prikazuje, kako se lahko z inovativnimi okni in fasadami visoke kakovosti gradimo energetsko učinkovite hiše po trajnostnih načelih. Predstavljen je tudi univerzalni dizajn zgradb, ki so oblikovane, zgrajene in opremljene tako, da lahko vsi ljudje, zdravi in invalidni, veliki in majhni, mladi in stari v njih živijo čim bolj samostojno, zdravo in udobno.