Manjši računi za elektriko in bolj čisto okolje

Znanstveniki so ugotovili, da je kar petintrideset do štirideset odstotkov porabljene energije v povprečnem gospodinjstvu uporabljeno za segrevanje vode. Ta strošek pa lahko občutno zmanjšamo z uporabo solarnih grelcev, ki so lahko nameščeni na vsaki lokaciji, ne glede na njeno klimatsko sliko. Na voljo je tudi vrsta različnih konfiguracij, ki imajo svojo zgradbo, način delovanja, dizajn in ceno. Toda večino lahko podpira rezervni ogrevalni sistem v obliki plina ali elektrike.

passive_solar_heating.jpg

Solarne grelnike vode sestavljajo fotovoltaične celice, ki so občutljive na sončno svetlobo, ki jo vpijajo in spreminjajo v toploto, kakor tudi rezervoar za toplo vodo, črpalka in nadzorni sistem. Njihova največja prednost pa je pravzaprav to, da pri svojem delu ne oddajajo nikakršnih strupenih plinov, kot je na primer ogljikov dioksid.

Na splošno obstajata dva sistema takšnega gretja vode. Pri pasivnem je vodni rezervoar integriran v sam kolektor (v tem primeru je voda zbrana in segreta na istem mestu, vendar pa takšen sistem lahko uporabljajo le bolj topli kraji, kjer ni nevarnosti, da bi voda lahko kdaj zmrznila) ali pa sta kolektor in rezervoar ločena, v trenutku ko voda v kolektorju postane topla, pa jo ta z naravno konvekcijo potisne v rezervoar. Pri nas je najbolj pogost sistem ta ali pa drugi, pri katerem vodo iz kolektorja v rezervoar potiska črpalka.

water_heater6.jpg

Solarni grelci tudi niso zelo dragi, na dolge proge pa privarčujejo še več denarja, saj znatno zmanjšajo račune za elektriko.