Neprimerno osvetljeni prostori vplivajo na slabo vzdušje in počutje, lahko pa povzročajo tudi zdravstvene težave (glavoboli, vnete oči). Z razsvetljavo lahko videz stanovanja osvežimo ali ga povsem spremenimo.

Drobni triki - dramatični učinki

Drobni triki pri osvetlitvi  vnesejo v bivalne prostore dramatične učinke. Prvi vtis o našem domu da že zunanja osvetlitev dvorišča. Ta naj bo primerno topla, vhod pa naj bo poudarjen. Zato postavimo pred hišo stoječe lanterne ali vrtne svetilke, ki se polnijo s pomočjo sončne svetlobe.

ozunanja.jpg

Tudi notranjost hiše naj bodo glede na svojo funkcijo primerno osvetljena. Prostori za delo in študij naj imajo splošno osvetlitev, ki je lahko obrnjena v stene ali strop oziroma je toliko zasenčena, da ne slepi.

orac.jpg

Po potrebi lahko dodatno namestimo tudi namizne svetilke na delovne (pisalne) mize, vendar morajo imeti dovolj širok svetlobni stožec, da pokrivajo večji del mize. Pri delu z računalnikom naj bo svetloba usmerjena tako, da ne odseva na ekranu.

Cevne sijalke za osvetlitev kuhinje

V kuhinji predvidimo nevsiljivo splošno osvetlitev, na primer cevno sijalko, ki je nameščena pod okensko karniso. Dodamo lahko tudi cevne sijalke, ki jih pritrdimo nad delovne pulte kuhinjskega niza; te naj bodo zasenčene, da nas pri delu ne bodo slepile.

okuhinja.jpg

Nad mizo jedilnega kota obesimo visečo stropno svetilko (ni pa nujno, če je prostor dovolj dobro splošno osvetljen), ki naj ima vsaj toliko širok svetlobni stožec, da bo pokrivala vso površino mize. Barva svetlobe oziroma senčnika mora biti taka, da ne bo spreminjala barve jedi in jih na videz prikazovala neužitne.

Pritajena svetloba v dnevni sobi in spalnici

odnevna.jpg

V dnevni sobi si lahko poleg splošne osvetlitve privoščimo več točkovnih poudarkov s konzolnimi reflektorji ali s stoječimi svetilkami, ki bodo osvetlile pomembnejše detajle, na primer sliko ali druge dekorativne predmete.

ospalnica.jpg

Tudi spalnica naj bo osvetljena s splošno osvetlitvijo, na primer nad posteljnim vzglavjem, pod okensko karniso ali pod zgornjim robom posteljnih omar. Če pred spanjem beremo, je svetilka ob posteljnem vzglavju seveda nujna, njen svetlobni stožec pa naj bo tako širok, da bo osvetljeval našo knjigo, partnerju, ki bi rad spal, pa ne bo svetil na glavo.

V kopalnici naravna barva svetlobe

Zelo pomembno, da je v kopalnici ob ogledalu oziroma nad njim nameščena sijalka, ki odseva svetlobo, ki je čim bolj podobna naravni svetlobi. Tako bomo med ličenjem lahko videli prave odtenke barv in kasneje nad rezultatom ne bomo neprijetno presenečeni.

Blago osvetljeni hodniki

ohodnik.jpg

Tudi vhodni prostori, stopnišča in predsobe naj imajo splošno, vendar blago osvetlitev. Priporočljivo je, da so v garderobnih omarah vgrajene manjše žarnice, ki se prižgejo, ko odpremo vrata. Ne varčujmo s številom žarnic: namestimo jih dovolj, vendar naj bodo energetsko učinkovite.

Za bolj spektakularen učinek pa lahko predsobo osvetlite tudi z razkošnim lestencem; ki bo naredili vtis na goste.