Avstralski znanstveniki so ugotovili, da njihovi sodržavljani kar šestdeset odstotkov svojega časa preživijo v kuhinji. Če se s takšno statistiko morebiti poistovetite tudi vi, je prišel čas, da globoko vdihnete in se naučite, kako svoje delo v kuhinji organizirati bolj racionalno.

Rešitev je dobro načrtovanje: čim bolj funkcionalna postavitev kuhinjskih elementov, ki imajo površine, enostavne za čiščenje, prav tako pa tudi primerna razporeditev gospodinjskih aparatov in drugih kuhinjskih pripomočkov. Pazite, da v kuhinji ni ničesar, kar sploh ne uporabljate, vse drugo pa naj bo razvrščeno tako, da je čim bližje prostoru, kjer ga ponavadi potrebujete.

modern_pink_kitchen_design_5.jpg

Postavitev kuhinjskih elementov

Če boste dobro premislili, kako boste postavili kuhinjske elemente, bo kasneje delo z njimi potekalo veliko bolj gladko. Najprej poskrbite, da bo med deli kuhinje, ki opravljajo različne naloge, dovolj prostora: urejen naj bo del za shranjevanje, del za kuhanje, del za pripravljanje jedi, del za pospravljanje odpadkov in del za pomivanje. Posamezne elemente pa nato postavite v tako imenovani zlati trikotnik. Tako se namreč imenuje postavitev treh glavnih kuhinjskih elementov, ki jo strokovnjaki praktično enoglasno podpirajo: štedilnik s pečico, kuhinjsko korito in hladilnik naj bodo postavljeni v nevidni trikotnik.

Idealno naj bo vsaka stranica trikotnika dolga približno tri do štiri metre, ne bo pa naj daljša, sicer boste vsak dan v kuhinji pretekli pravi maraton. Za arhitekte je sicer najbolj optimalen vrstni red elementov naslednji: pomivalni stroj, kuhinjsko korito, prostor za delo, štedilnik in hladilnik. Levičarji naj jih postavijo v smeri urinega kazalca, desničarji pa obratno.

modern_kitchen_design_pictures_007.jpg

Gladke površine

Najbolj uporabna kuhinja ima gladko povezane vse elemente. Tako lahko denimo kaos na delovni površini hitro pospravimo v bližnje korito. Prav tako pa lahko na vrata omarice pod delovno površino namestimo koš za smeti ter vanj hitro stresemo še vse odpadke. Zelo praktično je tudi, če zgornje omarice, če le lahko, segajo prav do stropa. Tako se namreč na njih ne zbira prah.

Hiter dostop

Prostore za shranjevanje uredite tako, da so vsi pripomočki blizu mesta, kjer jih ponavadi potrebujete: jedilni pribor blizu pomivalnega stroja in korita, lonci in ponve blizu štedilnika, noži pa ob delovni površini. V idealnem svetu bi bili tudi vsi gospodinjski aparati pospravljeni v omarici nad delovno površino. Prav tako je praktično tudi, če imate ob delovni površini več kot le eno vtičnico.