S hitrim (sub)urbanim razvojem Ljubljane in njene okolice se spreminja tudi podoba Podpeči, ki postaja vedno bolj podobna predmestju, čeprav je še vedno obkrožena z zelenimi območji. Projektni načrtovalci Rok Oman, Špela Videčnik, Andrej Gregorič, Javier Carrera, Janez Martinčič in Katja Aljaž so si zamislili enostanovanjske hiše, namenjene predvsem mladim družinam, ki si težko privoščijo bivanje v mestu.

mass_studies_apap_plusmood_21_595x258.jpg

Uporabljeni materiali: macesnov les, omet in steklo

Cena takšnega stanovanja znaša od 140 do 160 tisoč evrov, kar je po njihovih izračunih dosegljiva vsota denarja, če denimo najamete posojilo. Hiše so zgrajene do tretje gradbene faze, vsaka izmed njih pa ima dve nadstropji s površino petinpetdesetih kvadratnih metrov. Cesta, ki poteka skozi naselje, deluje kot nekakšna hrbtenica, hiše okoli nje pa so razporejene kot rebra.

backbone_village_houses_ofis_arhitekti_plusmood_siteplan_595x841.jpg

Spodnje nadstropje hiš je mišljeno kot osrednji bivanjski prostor: dnevna soba s kuhinjo in jedilnico. V predelu dnevne sobe je mogoče pregraditi tudi dodatno sobo za goste ali delovni kabinet. V zgornje nadstropje so umeščene tri spalnice in dve kopalnici; spalnice pa so povezane tudi z dolgo teraso, narejeno iz macesnovega lesa. Podstrešje je namenjeno shranjevanju predmetov, vsaki hiši pa pripadajo tudi tri parkirna mesta.

Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.