Kakovost in varstvo okolja

Nekoč so se ljudje spraševali, kakšna oprema spada v dnevno sobo, danes pa se vprašanje glasi: Kaj hočem postaviti v svojo dnevno sobo in kaj želim, da ta pove o meni. Dober dizajn in kakovost sta še vedno glavni zahtevi, ko izbiramo kakršno koli novo pohištvo, ob tem pa smo čedalje bolj pozorni na materiale in njihov izvor. Zanima nas, ali so okolju (in nam) prijazni in ali jih je mogoče reciklirati. Cenjeni so naravni materiali, kot so les, steklo in kamen. Tako kot si želimo organsko hrano, si želimo tudi organsko pohištvo.

Prednost naravnim materialom

miza_imm.jpg

Naravni materiali imajo prednost: steklo, kamen in nekatere kovine, kot je nerjaveče jeklo. Steklo bo v prihajajoči sezoni priljubljen material za ličnice kuhinjskih elementov, regale za dnevne sobe in garderobe – na primer debelo steklo za mize in satinirano steklo za vrata omaric. Usnje bo kraljevalo na sedežnih garniturah pa tudi na mizah in celo v predalih, kamen pa na delovnih površinah. V razmahu so dragoceni materiali s površino, prijetno na dotik.

Les doživlja preporod

Prvobitnost in udobje, kot ju poznamo iz podob podeželske idile, kar kličeta po lesu. Stari dobri hrast doživlja preporod. Najsi ga uporabijo za mize, postelje ali omare – hrast je s svojo izvirno mehko barvo zelo moderen. Tudi oreh, ki odraža občutek elegance in prestiža, ima pomembno vlogo, enako velja za češnjo z njenimi rdečkastimi toni. Domače vrste lesa, vključno z lesom sadnega drevja, so pri kupcih vse bolj priljubljene. Svetlejša barvna paleta vključuje še bukev, javor, jesen, jelšo in brezo.

Ožje omare in manjši kavči

sedezna_imm.jpg

Oblazinjeno pohištvo je spet manjše, vendar ni izgubilo svoje uporabnosti. Spreminjanje namembnosti s spremembo katerega od elementov kavča ni le zabavno, ampak je tudi pametna zamisel. Izdelovalci mislijo tudi na samske in ljudi, ki imajo manj življenjskega prostora. Regali za dnevne sobe so standardni, vendar je njihove elemente mogoče povsem poljubno prilagajati prostorskim možnostim in okusu; na njih največkrat najde prostor tudi televizor s ploskim zaslonom. Omare so ožje, tako da ustvarijo vtis prostornosti.

Sijalke zamenjujejo LED-svetila

Trend so energetsko učinkovita svetila. Sijalke izginjajo iz domov, nadomeščajo pa jo umetniške LED-svetilke. Svetila z LED-diodami so visoko energetsko učinkovita in imajo dolgo življenjsko dobo. Zaradi tega jih pohištvena industrija vse bolj uporablja za vgradnjo v steklene omarice in kuhinjske aparate ter za osvetlitev polic in robov omaric. Razvoj cenejših organskih svetlobo oddajajočih diod (OLED) pa izdelovalcem omogoča tudi razvoj svetil za večjo ambientalno osvetlitev .

Bela je številka ena

dnevna_imm1.jpg

Bela bo ostala trendovska barva pohištva, ki jo dopolnjujejo barvni poudarki na stenah, blazinah in drugih okrasnih predmetih. Moto se glasi: Ne bojte se barv, dokler so barvne kombinacije prijetne! Tkanine se prelivajo v modrih odtenkih, od barve petroleja do mete, v ospredju pa so tudi naravni toni, v katerih so izdelane kuhinjske omarice in omare za shrambo. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja se občasno vrnejo v obliki oranžnih in jabolčno zelenih odtenkov, črna, klasična barva osemdesetih, pa se vrača v segment oblazinjenega pohištva.

Vrnitev rožastih vzorcev

Črte, cvetlični vzorci, abstraktni grafični vzorci: tkanine se predstavljajo v izjemno pestri paleti. V ospredje spet prihajajo rožasti vzorci, ki jih poznamo iz babičinih časov. Bogate vzorce in okrasitev dopolnjujejo reliefni materiali, ki nas s svojo mehkobo, teksturo in prvinskim videzom kar vabijo, da sedemo ali ležemo. Uporabnik postaja eno s pohištvom, na katerem sedi ali leži, zato je učinek gnezdenja še toliko bolj pomemben in zaželen.

Nevsiljive in varčne kuhinje

living_kitchen1.jpg

Sejem IMM letos prvič spremlja razstava Living Kitchen, ki predstavlja najnovejše kuhinjske trende. Profesionalizacija se izkazuje v funkcionalni postavitvi pohištva in svetil, ki osvetljujejo delovni pult in jedilni kot. Pri t.i. beli tehniki je zaradi varčevanja z elektriko in vodo na prvem mestu energetska učinkovitost. Varčni in tihi kuhinjski aparati bodo krojili norme prihodnosti. Kuhinjsko pohištvo odlikuje preprost, eleganten in nevsiljiv dizajn, ki se ga ne naveličamo, oblikovalci pa so naklonjeni policam in steklu za vrata omaric, delovne površine in stenske ploščice.

Glavne trende notranje opreme 2011 si oglejte tukaj.