Umetnik, kot je Salvador Dali (1904 – 1989), si zagotovo zasluži arhitekturni okvir, v okviru katerega je na primeren način predstavljena veličina njegovega dela. Zahtevne naloge so se lotili arhitekti arhitekturnega biroja HOK. Zanimalo jih je predvsem, kako na najboljši način izraziti čar nadrealistične umetnosti na območju, ki mu redno grozijo orkani.

Na videz nedokončana konstrukcija v duhu nadrealizma

Rezultat oblikovalskega procesa je navdušujoča konstrukcija, ki hkrati varuje umetniška dela in na primeren način stoji za Dalijevimi nadrealističnimi idejami. Na videz nedokončan betonski blok je v nadstropju obdan s serpentinasto zavitima steklenima atrijema, ki notranjost muzeja povezujeta z naravno svetlobo in hkrati razgibata prostor. Stavba je že postala center zanimanja svetovne javnosti.

»Muzej Salvadorja Dalija je namenjen izobraževanju javnosti in promociji Dalijeve umetnosti ter umetnosti njegovih sodobnikov. Prizadevali si bomo predvsem za hranjenje in primerno predstavitev te neprecenljive kulturne dediščine,« so sporočili iz muzeja.

Več kot dva tisoč umetnikovih del

Dalijev muzej hrani zbirko več kot dva tisoč umetnikovih del. Na ogled nekatere Dalíjeve najbolj znane oljne slike: Kolumbovo odkritje Amerike, Razgradnja vztrajnosti spomina in Gala, opazujoča Sredozemsko morje.

Fotografije muzeja Salvadorja Dalija najdete tukaj.