Od sončnega kralja do mode 20. stoletja

Vendar se kljub navdušenju sončnega kralja nad ogledali in sončnim motivom ogledala v obliki sonca v javnosti niso pojavila za časa njegovega življenja. Za ta preboj se moramo zahvaliti francoski revoluciji. Ko so revolucionarji napadali in ropali samostane in cerkve, so naleteli na takšna ogledala in jih prodali preprodajalcem, v 20. stoletju pa so postala nova moda.  

In ko se dražbene hiše navdušijo nad nečim, potem dobavitelji ne skoparijo. Victoria Hagan, dekoraterka v New Yorku, pravi: "Ta ogledala dodajo iskro vsakemu prostoru, pa naj bo to majhna sobica ali pa velika dnevna soba. Uporabljam jih na več načinov: obesim jih na primer nad drugimi ogledali ali pa nad umetniškimi deli kot nekakšen prehod."

Med okrasom in umetnostjo

Ogledala v obliki sonca so bila vedno na meji med okrasom in umetnostjo. Umetniki so jih izdelovali iz avtomobilskih platišč ali pa so motiv sonca naredili iz odsluženih barbik. In tako se zdi, da naj bo staro ali novo, drago ali poceni, ogledalo v obliki sonca na nek način vedno z nami.

Nikar si ne pozabite ogledati galerije fotografij.