Strokovnjaki so ugotovili, da še posebno nevarnost predstavljajo naslednji elementi:

Žice

Mačke žice velikokrat zamenjajo za igrače. Če pa jih začnejo žvečiti, se lahko celo znajdejo v veliki nevarnosti - še posebno, če so žice že kako poškodovane. Vse žice, ki jih ne potrebujete ves čas, zato raje zvijte in pospravite nekam, kjer jih mačke ne morejo doseči. Tiste, ki so neobhodne, pa poskušajte postaviti čim bolj neopazno: lahko jih denimo namestite v plastične kanale.

Dragocenosti

Mačke rade plezajo, zato nikakor ne postavljajte na ogled dragih vaz ali drugih za vas pomembnih dekorativnih predmetov; posebno pa naj ne stojijo na kakšnih nižjih mizah ali komodah.

photolibrary_rm_photo_of_cat_on_couch.jpg

Lomljivi predmeti

Kar se lahko zlomi, ne sme biti nikjer, do koder lahko mačka priskaklja ali pripleza. In to je lahko kar precej veliko območje – priplezajo lahko namreč tudi precej visoko. Vse, kar je lomljivo, je zato najbolje kar enostavno pospraviti v zaprto omaro. Nikakor pa jih ne poskušajte odvaditi plezanja, saj jim je to vrojeno in jih lahko prepoved zelo vznemiri in prizadene.

Dragoceno pohištvo in tkanine

Pričakujte, da bodo mačke plezale tudi po vašem pohištvu in zavesah, zato vrednejše kose raje prekrijte s kakšnim zaščitnim pokrivalom. Mačke namreč tudi redno brusijo krempeljčke. V ta namen jim lahko sicer v trgovinah za živali kupite posebna igrala, vendar pa še vedno pričakujte, da jih bodo kdaj morda zamenjale za vaš lep usnjen kavč. Obstaja pa še en zanimiv način, kako jih lahko poskušate zaustaviti. Mačke namreč ne marajo vonja citrusov, zato ga lahko postavite na vsa mesta v stanovanju, kjer ne želite, da se potikajo.

Hrana

Večina mačk se lahko brez kakršnih koli težav povzpne na vse kuhinjske površine, zato morate vso hrano držati v zaprtih prostorih. Na to bodite resnično pozorni, saj je enostavno neverjetno, kaj vse jih lahko zamika. Zadiši jim lahko tudi prazna embalaža, ki jo nato pričnejo žvečiti. Če kaj pustite na pultu, naj bo torej v nepredušno zaprtih posodah.

cat_play_mirror.jpg

Strupene rastline

Pozanimajte se, ali niso morda katere od vaših sobnih rastlin za mačko strupene. Nekatere lahko namreč povzročijo celo smrt, druge pa bruhanje in drisko. Predvsem se izogibajte filodendronom, bršljanu, božičnim zvezdam, azalejam, hibiskusom, hortenzijam, oleandrom, dracenam, irisom, lilijam, limonam in aloe veram, preverite pa tudi strupenost vsake druge rastline, ki jo kupite.

Kemikalije

Vse kemične snovi naj bodo daleč od dosega mačjih oči in tac. Posebno pozorni bodite, če ima vaša mačka dostop do garaže – zelo jih namreč privlači okus hladilne tekočine. Prav tako takoj očistite vsa mesta, kamor ste nanesli čistila. Če čistila držite v omarah, pazite tudi, da se jih vaša mačka ne nauči odpirati. Morda je najbolje, da kupite varovala, ki jih prodajajo v prodajalnah otroške opreme.