Čeprav je to v teoriji (in vaši glavi) slišati čudovito, pa morate pred odločitvijo, da se boste podali v posel brez prave pisarne, dobro premisliti. Nekateri so sicer ustvarjeni za takšno delo, medtem ko drugi pač niso. Ključnega pomena je, da realistično pogledate na svojo osebnost in se prepričate, da imate vse potrebno za uspešno delo od doma.

Ste pravi tip človeka za delo od doma?

hpum.jpg

Na spletni strani FranchiseHelp.com so sestavili seznam najpomembnejših vidikov človekove narave, ki določajo, ali je posameznik primeren za delo od doma ali ne.

Motivacija: odvisna je od tega, koliko truda bo posameznik vložil v vodenje podjetja. Če ga ustanovi zaradi trenutnega prebliska in začasne želje, nima pa prave motivacije, ne bo mogel podjetju nikoli posvetiti zadostne pozornosti.

Delovne navade: posameznik bo imel večje možnosti za uspeh pri vodenju podjetja, če bo delo opravljal profesionalno, če bo imel dobro razvito delovno etiko in bo po naravi takšen, da se mu bo predal z vsem srcem. Delovne navade vplivajo na čas, ki ga posameznik posveti delu, in tudi na to, kako profesionalno ga opravlja. Nekdo s slabimi delovnimi navadami bi verjetno delo odlagal do zadnjega trenutka, nato pa bi hitel in ga ne bi opravil dovolj dobro.

ofis.jpg

Osebnost:  tipi osebnosti, ki lahko delujejo brez navodil in usmerjanja in so tudi samostojni, so uspešnejši pri delu doma, kot pa ljudje, ki potrebujejo usmerjanje in navodila ter nikoli ne pokažejo samoiniciative.

Življenjski slog: ko podjetje vodite od doma, bodite prepričani, da vas bodo člani družine neprestano motili. Težko je voditi podjetje, če vas nekdo nenehno prekinja in prosi, da popravite pipo v kopalnici ali izpraznite koš za smeti. Vaš način življenja bi se moral spremeniti, ko nastopijo ure za delo. Če bo vaš življenjski stil vključen v vse, kar vas obdaja, potem boste od doma res težko postorili kar koli.

Motivacija, disciplina in delovni pogoji

Če razmišljate o tem, da bi od doma vodili podjetje, potem se morate najprej zastaviti nekaj vprašanj. Odgovori vam bodo pomagali pri izbiri, za kakšno delo bi se morali odločiti.

Sem dovolj motiviran? Nikar ne mislite, da je podjetje nekaj začasnega; to je namreč dolgoročen projekt.  Biti boste morali disciplinirani in motivirani ter vložiti nešteto ur dela, če želite, da bo podjetje uspešno.

krtn.jpg

Obstaja razlog, zakaj želite delati od doma, ali je to le vaša trenutna muha? Delo od doma ne pomeni nujno, da boste prihranili denar. Dobri razlogi za takšne želje bi lahko bili prilagodljiv delovni čas (kar je npr. najbolj priročno za starše samohranilce) ali morebitna fizična nezmožnost ali invalidnost, ki bi vam sicer s potjo na delo izven doma povzročala nevšečnosti.

Sem sposoben opravljati več del hkrati in ali sem nadarjen za več reči? Če lahko žonglirate z več projekti ob istem času in vam uspe dobro delati na vseh, potem boste zagotovo uspešni v delu iz domače pisarne.

Lahko delam sam ali okoli sebe potrebujem ljudi? Mladim je po navadi težje delati od doma v izolaciji, podobno je tudi z zelo družabnimi ljudmi. Za dobro opravljeno delo potrebujejo družbo, ki pa doma ni na voljo. Takšni ljudje bi morali o podjetju doma dobro razmisliti.

Imam na voljo dovolj prostora, da lahko delam od doma? Če razmišljate o domači pisarni, boste potrebovali delovno sobo ali kotiček, primerno pohištvo, kot sta miza, stol, računalnik, posebno telefonsko linijo, faks, tiskalnik in še kaj. Dobra zamisel je tudi čitalec kreditnih kartic. Delovni prostor mora biti popolnoma ločen od družinskega dela hiše oziroma stanovanja, saj morate delovno okolje ločiti od zasebnega.

 

srcn.jpg

Me družina podpira in sprejema mojo domačo pisarno? Dobro je, če družina podpira idejo domače pisarne, morajo pa tudi spoštovati obvezo, ki ste se ji zavezali. Ko delate, vas morajo pustiti pri miru. O zasebnosti in o mejah se je treba dogovoriti že na začetku, da kasneje ne prihaja do nepotrebnih konfliktov bodisi na zasebnem bodisi na delovnem področju.

Vodenje podjetja od doma je lahko izredno nagrajujoča odločitev, a si morate znati postaviti prioritete, preden se podate v posel. Če tega ne storite, vas v prihodnosti morda čakajo težave na poslovnem ali družinskem področju.