Tekstil iz drevesnega lubja afriških fig

Afriško-nemško podjetje Barktex je pod pokroviteljstvom nemškega Unesca na sejmu predstavilo tekstil iz drevesnega lubja vzhodnoafriških fig. Ker lubje raste zelo hitro, ga je mogoče nabrati enkrat na leto, ne da bi bilo treba drevesa posekati. Material, izdelan iz drevesnega lubja, je osnova za paleto čvrstih in hkrati upogljivih izdelkov, ki so narejeni s kar najmanjšim vložkom energije in emisijami ogljikovega dioksida, kar to proizvodnjo označuje kot okolju prijazno in trajnostno naravnano. Barktexovi polizdelki so primerni za izdelavo stenskih opažev, senčil, čevljev, oblačil in izdelkov za notranjo opremo.

bark_cloth2.jpg
bark_cloth1.jpg

Barktex že od leta 1999 sodeluje s kmeti v Ugandi, ki lubje pridobivajo na ekološki način, in več sto malim kmetijam omogoča redni prihodek. Postopek pridobivanja drevesnega lubja je Unesco leta 2005 vpisal celo na seznam nematerialne svetovne dediščine. Oblikovalci cenijo enkratno teksturo, otip in izrazni značaj tega materiala, katerega uporaba sega tisočletja v preteklost. Videti je kot usnje in je mehak, vendar vzdržljiv. Ves tekstil je izdelan ročno po tradicionalnih postopkih.

Kupci zahtevajo okolju prijazne materiale

tekstil_zeleni.jpg

Prihodnost pripada trgu trajnostnega tekstila, je ugotovitev študije Frankfurtskega sejma iz lanskega leta. Trg ekološkega tekstila za dom v Evropi in Severni Ameriki je vreden okoli 400 milijonov evrov, po ocenah pa bo povpraševanje po okolju (in človeku) prijaznem blagu za posteljnino in kopalniški tekstil raslo po 10 odstotkov na leto. Heimtextil 2011 opozarja na pomen trajnostnega razvoja z vrsto razstav, dogodkov in predavanj, na sejmu pa je prvič na voljo tudi Zeleni imenik – seznam razstavljavcev z visoko postavljenimi ekološkimi merili.

Utrinke s sejma si oglejte tukaj, več o tekstilnih trendih 2011 pa si lahko preberete tukaj.