Najbolj razširjena izolacija iz steklenih vlaken je verjetno tudi najbolj škodljiva. Podobno kot azbest jo sestavljajo zelo drobna ostra vlakna, ki se sproščajo v zrak in se nalagajo na kožo, v oči in pljuča, pri čemer povzročajo odrgnine in vnetja. Po prepričanju nekaterih skupin za varovanje zdravja so steklena vlakna prav tako škodljiva kot zloglasni azbest. Na zdravje pa zaradi kemikalij, ki jih dodajajo zaradi zaščite pred požarom in škodljivci, lahko slabo vplivata tudi celuloza in polistiren.

Izolacija iz tekstilnih ostankov, celo iz starih kavbojk

izolacija_tekstil1.jpg

Na srečo obstajajo okolju bolj prijazne alternative, ki jih ljudje s pridom uporabljamo že tisočletja. Zaradi odličnih izolacijskih lastnosti korakajo tudi na današnji trg z gradbenimi materiali – na primer organska bombaž in ovčja volna, naravnim pa se pridružujejo vrhunski umetni materiali, kot sta aerogel in icynene. Slednji zaradi svojih posebnih lastnosti omogočajo brizganje izoliranje na težko dostopnih mestih ali za popravila, z njimi pa lahko zgradimo celo prosojno izolacijsko steno.

Recikliran tekstil je verjetno okolju najbolj prijazna možnost, seveda če mu med postopkom predelave ne dodajajo kemičnih snovi. Kaj pravite na recikliran denim, iz katerega so kavbojke? Ameriško podjetje Bonded Logic ponuja organsko izolacijo iz predelanih starih kavbojk brez škodljivih primesi. V Evropi in na Novi Zelandiji pa se uveljavlja izolacija iz ovčje volne, ki ima odlično sposobnost toplotne zaščite, saj diha in vsrkava vlažnost iz zraka, ne da bi izgubila toplotno učinkovitost. Poleg tega zdrži več kot 50 let in jo je mogoče reciklirati.

Izolacijske pene in futuristični aerogel

pena.jpg

Za izolacijo se uporabljajo tudi številne pene za brizganje, ki se razširijo in zapolnijo vse razpoke. Toda ti visoko tehnološki izdelki niso vsi enaki. Nekateri so prava kemična bomba, medtem ko so drugi, kot je denimo icynene, prepihani z vodo in ne oddajajo nobenih škodljivih plinov. Posebno mesto med izolacijskimi materiali zaseda aerogel, narejen iz izjemno porozne silicijeve pene, ki vsebuje 99 odstotkov zraka. Material je neverjetno močan in lahek, z njim pa lahko zgradimo celo prosojne stene in strope, ki prepuščajo svetlobo in varujejo toploto.

Aerogel, ki mu zaradi sestave pravijo tudi zamrznjeni dim, se ne uvršča med okolju prijazne materiale, saj lahko prav tako kot steklena volna sprošča v zrak mikroskopske delce. Ker pa ga nikoli ne prodajajo kot samostojen material in je vedno zapečaten v polikarbonatne plošče ali plošče iz steklenih vlaken, je z njim varno delati. Zaradi njegovih izrednih lastnosti, kot so izjemna toplotna in zvočna zaščita, sposobnost povrnitve oblike, neobčutljivost na poškodbe in vlago ter ognjevarnost, je aerogel verjetno izolacijski material prihodnosti.