Prepovejte kajenje v vašem domu. Vsako leto zaradi pasivnega kajenja umre okoli 600.000 ljudi, tretjino te številke pa predstavljajo otroci. Kadar želijo vaši gostje v domu prižgati cigareto, jim to prepovejte, saj pasivno kajenje povzroča raka in poslabšuje astmo ali bronhitis.

Preprečite plesen in se znebite pršic

Osušite vlažne kotičke stanovanja in se znebite plesni. Vlage ni težko počistiti, zato se je pravočasno znebite, ker je nevarna za naše zdravje. Povzroča namreč alergijske reakcije, zamaši nos ter sproži kihanje in draži kožo ali oči. Še posebeno kopalnice je trebna dobro prezračevati in izsuševati, zato  povečajte ventilacijo ali vklopite klimatsko napravo.

prsice.jpg

Operite posteljnino v vroči vodi in uporabite sesalnik z vodnim filtrom za čiščenje vzmetnice, da se znebite pršic in drugih mikroskopsko majhnih škodljivcev. Otroške igrače so magnet za tovrstne zajedavce, zato jih najbolje očistite tako, da jih položite za dan ali dva v zamrzovalnik, nato pa jih segrejete in izsušite v sušilcu.

Pazite na nevarne snovi

Izogibajte se uporabi pesticidov, ker povzročajo zastrupitve in druge zdravstvene težave. Če jih že uporabljate, morate natančno slediti navodilom za uporabo, imeti ustrezno prezračevanje in jih shranjevati v označenih posodah - nedosegljive otrokom ali domačim živalim.

plastic_baby_bottle.jpg

Znebite se vseh izdelkov, ki vsebujejo bisfenol A. S 1. marcem letos je v Evropski uniji začela veljati prepoved proizvodnje stekleničk za dojenčke, ki vsebujejo snov bisfenol A (BPA). BPA je organska molekula, ki jo uporabljajo v proizvodnji polikarbonatne plastike, iz katere izdelujejo različne embalaže, pločevinke, zgoščenke in seveda stekleničke za dojenčke. Pri segrevanju na visokih temperaturah BPA prehaja iz plastične embalaže v hrano ali pijačo, ki jo vsebuje, in pomeni tveganje za zdravje in okolje.

pregleduje_pod_mikroskopom.jpg

Zmanjšajte porabo vode

Nadzorujte mesečno in dnevno porabo vode. Pozanimajte se, kako deluje vaš lokalni vodovodni sistem in od kje natančno črpate vodo. Spremljajte letna poročila o stanju voda v vaši regiji ali pa kar sami vzemite vodni vzorec in ga nesite na bližnji zavod za zdravstveno varstvo, kjer vam lahko opravijo analizo kakovosti vode.