Sodobna tehnologija nam v boju z bakterijami ponuja napredne metode. Nekatere izmed njih uničijo kar 99 odstotkov vseh mikrobov, bakterij, plesni in alergenov, vendar pozor! Boj proti škodljivim mikroorganizmom je stalna naloga.

Moč UV-svetlobe

Tehnologija UV-C je razvoj bakterij preprečuje tako, da uniči njihov DNK, zato se ne morejo razmnoževati. Tako se znebimo legionele, salmonele, hepatitisa, E.coli in drugih bakterij. Sistem UV-C namestimo v vodovodni sistem za sterilizacijo vode ali pa ga prilagojenega uporabljamo za razkuževanje rok, delovnih površin, računalnika, igrač, pomivalnih korit, kabin za prhanje in stranišč.

Sistem je cenovno ugoden, čist, vsestransko uporaben, ne vsebuje dodanih kemikalij in ga lahko varno uporabljamo na vseh površinah.

Čiščenje s paro

Voda je izjemno učinkovito čistilno sredstvo, ki je kos še tako zahtevnim nalogam; še posebno, če je segreta do vrelišča. Čiščenje s paro je ena izmed najstarejših in najbolj dostopnih metod za zatiranje bakterij, ob kateri ne potrebujemo skoraj nobenih dodatnih čistil. Na tržišču je kar nekaj modelov naprav za globinsko čiščenje tal, oblačil, tapet in pultov. 

Ob čiščenju stanovanja s paro bodite posebno previdni pri občutljivih površinah, kot sta laminat in les, ki bi jih hitro sušeča se para lahko poškodovala. Previdnost ne bo odveč niti, kadar so v bližini otroci in domače živali.

Razkužila na osnovi alkohola

Nekateri so povsem zasvojeni z razkužili za roke, ki so enostavna za uporabo: pritisnete na brizgalko, pomanete roki in že ste zaščiteni pred bakterijami! Ali ste vedeli, da večina tovrstnih razkužil deluje le nekaj minut, potem pa so vaše roke znova na dosegu bakterij? Kljub kratkotrajnemu delovanju, pa ta razkužila odstranijo 99,99 odstotkov bakterij. Novi izdelki, ki prihajajo na tržišče, imajo na navodilih za uporabo napisano, da delujejo šest ur.

Pomanjkljivost tovrstnih razkužil je predvsem v tem, da njihova sestavina etanol izsuši roke, posebno če med sestavinami ni vlažilnega sredstva. Prav tako pa ti izdelki niso najbolj priporočljivi za otroke.

Protimikrobna zaščitna prevleka Microban

Eden izmed najboljših načinov za nadzorovanje mikrobov in bakterij so protimikrobne prevleke. Microban je nova vrsta plastike, izdelana iz protimikrobnih sestavin, za zaščito pred bakterijami, plesnimi in algami, ki lahko povzročijo madeže ali neprijeten vonj. Izdelki, zaščiteni z Microbanom, ostanejo bolj čisti in jih je lažje razkužiti. Pomanjkljivost te prevleke pa je, da ni namenjen zatiranju mikrobov, temveč le zavira njihovo rast na površini izdelka.