Kuhinja, prirejena posamezniku

Grey je zagovornik filozofije opremljanja, ki se osredotoča na čustven, fizičen in psihološki vnos dobrega počutja v opremljanje kuhinje. Uporablja  nenavadno metodo. S svojo ekipo preživi z naročnikom do 80 ur in v tem času ugotavlja njegove navade in želje. Vse to samo zato, da lahko izdela kuhinjo, posebej prirejeno vsaki stranki.

Ron Baker je bil tako zadovoljen s svojo novo kuhinjo, da je kasneje Greyu prepustil še opremljanje svoje pisarne. "Njegove kuhinje so edinstvene in povsem zadovoljijo lastnika," je poudaril Ron. "V njej se počutiš tako polnega, da jo je težko zapustiti." Med Johhnyjevimi strankami so bili tudi soustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs, britanski pop zvezdnik Sting ter založniški mogotec Felix Dennis.

kuha.jpg

Kaj se skriva pod svetlečimi kuhinjskimi elementi?

John Ziesel je nevroznanstvenik, ki preučuje, kako prostori vplivajo na naše obnašanje. V svojih študijah preiskuje hormone, slika možgane in opravlja psihološke eksperimente. "Ker okolica vpliva na naše počutje, v kuhinji pa veliko ljudi preživi največ časa, to v nas sproži občutke družabnosti in udobja. Kuhinja je prostor, nabit s čustvenimi namigi, hkrati pa govori o lastnikovem obnašanju. Nevroznanost pa nam pomaga razumeti, kaj se skriva pod svetlečo površino kuhinjskih omaric in v njih."

Grey je prepričan, da lahko z združevanjem psiohologije in nevroznanosti kupcem ponudi boljše rezultate, kot če bi kupili kuhinjo v trgovini. "Delujemo kot ogledala – prikažemo idejo, ki se je morda podila po možganih naših strank, ter jo privlečemo na površje," pojasnjuje.

grey.jpg

Dobra začetna točka "srečne kuhinje" je najti nekaj, čemur sam pravi sladka točka. "Saj veste, to je tisti del kuhinje, od koder imate med pripravljanjem obeda razgled na mizo, pokrajino zunaj, vhod ali kamin."

Kot ste gotovo pričakovali, takšna kuhinja ni poceni. Če jo boste naročili pri Greyu, boste zanjo odšteli med 70.000 in 300.000 evrov, odvisno od uporabljenih materialov. Vendar pa boste v kuhinji, prirejeni vašemu okusu, ob pripravi hrane bolj sproščeni.

Pomembne tudi barve, umetnine in osvetlitev

Tudi drugi opremljevalci prevzemajo podobne ideje. Nagrajeni švedski oblikovalec Martin Brudnizki zatrjuje, da je najpomembnejša osvetlitev, saj nas bo tudi najlepše opremljena soba ob nepravilni osvetlitvi pustila ravnodušne. "Najraje imam malo zatemnjene luči, saj to pozitivno vpliva na moje razpoloženje čez ves dan." Na seznam "srečne kuhinje" uvršča tudi določene barve ter umetnine, ki jih lahko obesite v prostoru.

kuhi.jpg

Vendar pa ni treba, da je vaša sreča odvisna le od kuhinje. Po ogledu je neka gospa predlagala, da bi ji namesto kuhinje raje preuredili spalnico. "Všeč so ji bili čutno oblikovani kuhinjski elementi in je menila, da so naši opremljevalci primernejši za njeno spalnico kot kuhinjo," je komentiral Grey.