Soba po naročilu

ondemand_2.jpg

Tudi naše uredništvo je najbolj pritegnil projekt arhitektov Benjamina Feenstra in Jelmerja Franka Wijnia. Njun nebotičnik ima v kleti ogromno tovarno, ki proizvaja sobe. Da, prav ste slišali – v kleti stavbe je tovarna, ki proizvaja sobe, ki jih lahko naročite, do vašega stanovanja pa jih pripelje ogromno dvigalo. Dodaten prostor naročite prek računalnika, do vašega stanovanja pa se pripelje kot nekakšen "zabojnik", ki ga priključite na  dom. Če torej želite telovaditi, naročite telovadnico. Če želite delati, pa vam pripeljejo pisarno. Naenkrat je lahko na stanovanje priključenih tudi več takšnih zabojnikov.

Nova soseska na Manhattnu

120_0.jpg

Zanimiv je tudi projekt stavbe, ki je postavljena na že zgrajeno mestno infrastrukturo. Ideja je prilagojena newyorškemu Manhattnu, in sicer naj bi zavzemala prostor med 22. in 14. ulico ter šesto in sedmo avenijo, primerna pa je pravzaprav tudi za vsako drugo velemesto, ki se še vedno širi. Manhattan je namreč del New Yorka, kamor bi se rado preselilo še veliko ljudi, vendar pa je že zdaj preveč na gosto poseljen. Projekt arhitekta Johna Hauserja omogoči, da se v takšnem delu mesta ustvari še ena, povsem nova skupnost. Njegovi visoki nebotičniki gostijo tako poslovne kot tudi stanovanjske prostore, med njimi pa sta visoko nad mestom tudi park in celo postaja podzemne železnice.

Rešitev za brezdomce

028_0.jpg

Toda najbolj realen predlog je verjetno projekt arhitekta Asafa Dalija, ki je zasnoval vertikalno mesto šotorov za vse, ki so zaradi ekonomske krize ostali brez doma. Dali torej mestom predlaga začasno rešitev problema brezdomstva, brezdomcem pa daje možnost, da se s streho nad glavo spet postavijo na noge. Stavba je zasnovana tako, da med sostanovalci omogoča razvoj prijateljstev ter tako poveča njihov občutek varnosti in optimizma v položaju, v kakršnem so se znašli. Različne ravni stavbe imajo skupne pralnice, shrambe, kopalnice in kuhinje, vsi stanovalci pa imajo svojo posteljo in mizo za delo.