Statistika kaže, da se v Združenih državah Amerike vsako leto kar okoli deset tisoč otrok, mlajših od dveh let, znajde pri urgentnem zdravniku, ker so zaradi svoje posteljice, koška ali stajice utrpeli poškodbe. Poleg tega zaradi svoje posteljice umre kar sto dojenčkov na leto.

Najbolj nevarne so pomične stranice

10225d.jpg

Raziskovalci otroške bolnišnice v ameriški zvezni državi Ohio so nedavno izdali študijo o varnosti otroških posteljic, za katero so podatke zbirali celih devetnajst let. Zaključili so, da največ poškodb nastane v tradicionalnih otroških posteljicah (triinosemdeset odstotkov), ki jim sledijo stajice (trinajst odstotkov), nato pa še koški (štirje odstotki). Kar šestinšestdeset odstotkov poškodovanih dojenčkov, ki so bili vključeni v študijo, je nekako padlo iz posteljice. Najbolj pogoste so bile poškodbe mehkih tkiv glave in vratu.

Seveda takšne številke niso presenetljive. Vsi smo že slišali, da so kako otroško posteljico umaknili iz prodaje. Toda največ pritožb so deležne posteljice s pomično stranico. Pravzaprav naj bi zaradi njih v Združenih državah Amerike v zadnjih devetih letih umrlo kar dvaintrideset otrok. Pomične stranice se namreč lahko hitro pokvarijo ter se pomaknejo celo tako, da se dojenček zaduši (kot lahko vidite na fotografijah). Včasih je vzrok slabo izdelana stranica, včasih pa jo tudi starši ne namestijo pravilno.

Pazite, da posteljica ni poškodovana

10225b.jpg

Raziskovalci in skupine za zaščito potrošnikov so proizvajalce pozvali, naj otroške posteljice oblikujejo tako, da bodo za otroke čim bolj varne. Seveda pa morajo tudi starši paziti, da so njihovi dojenčki med spanjem varni. Posteljici s pomičnimi stranskimi stranicami se raje izognite, če pa jo imate, pazite, da deluje in da nima okvare. Dobro preberite navodila za njeno uporabo in preverite, da ni možnosti, da se otrok zaduši. Posebno pozorni bodite na starejše modele takšnih posteljic, saj naj bi se jih veliko sčasoma pokvarilo. Predvsem pa jih nikoli ne popravljajte sami.