Okolju prijazne ograje

Bambus velja za ekološkega predvsem zaradi hitre rasti in razraščanja, zaradi česar tega materiala ne primanjkuje. Obnovi se v samo šestdesetih dnevih, medtem ko povprečno drevo potrebuje za rast od 30 do 50 let, ter v zrak sprošča 35 odstotkov več kisika kot drevesa podobne velikosti. Lesnate zimzelene trajnice preprečujejo tudi erozijo zemlje in izboljšujejo prst.

bambus1.jpg

Poznamo okoli tisoč vrst te rastline, ki raste v vseh podnebnih razmerah. Nekatere lahko zrastejo tudi do meter na dan, pri čemer ne potrebujejo dodatnih hranil in (strupenih) pesticidov, pa tudi vode potrebujejo le malo. Prav zato je bambus odličen gradbeni material, ki se pri ograjah odlično obnese. Ker je trši in odpornejši na vlago od lesa, je tudi bolj vzdržljiv, poleg tega je odporen na termite in ne gnije.

Živi bambus se izjemno hitro razrašča

Toda pozor, če se boste odločili za ogrado iz živega bambusa! Zaradi hitro razširjajočih se korenin vas lahko dobesedno zaraste, zato je v tla nujno namestiti pregrado, ki bo korenine zadržala na mestu, potrebno pa je tudi redno obrezovanje oziroma odstranjevanje preveč zraslih rastlin. Zaradi lažjega vzdrževanja si morebiti omislite katero izmed vrst, ki raste počasneje, in nikar ne pozabite na redno zalivanje dvakrat do trikrat na teden.

bambus.jpg

Če pa se ne želite ukvarjati z živim bambusom, je temu najbližja ekološka rešitev ograja iz bambusovih palic. Tudi ta je zelo vzdržljiva in trajna, saj vam bo služila celo štiri desetletja. Uporabite jo kot mejo vrta ali pa z njo ločite njegove posamezne dele. Z bambusom ne boste zgrešili, saj je okras vsakega vrta, zaradi čistih linij, posebnega videza in naravnega občutka pa tudi lep poudarek okolice in interjerja vsake hiše.