Presenetljiv odgovor je, da večina prahu v našem domu prihaja od zunaj. Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je kar šestdeset odstotkov domačega prahu zunanjega izvora. Še več, velikokrat ni tako neškodljiv kot pravzaprav deluje na prvi pogled.

Pazite na otroke

Znanstvenika David Layton in Paloma Beamer sta v študiji, ki jo je objavil tudi zelo spoštovan zbornik o okoljski znanosti in tehnologiji, ugotovila, da je prah sestavljen iz zanimive mešanice, ki vključuje človeško odmrlo kožo, vlakna iz tkanin ter različnih zemeljskih delcev, ki v naš dom priplavajo z zrakom, ki ga spustimo z zračenjem prostorov. Prav zadnje lahko vključuje tudi potencialno škodljive substance, kot sta svinec ali arzenik. To naj vas posebno skrbi, če imate majhne otroke. Ti so posebno občutljivi ne le zaradi svoje mladosti, temveč tudi zato, ker veliko časa preživijo na tleh; tam so tudi njihove igrače, ki jih nato še brez oklevanja jemljejo v usta.

Ne vstopajte obuti

Na srečo pa obstaja zelo dober način, kako zmanjšati količino prahu v našem domu. Še bolje – sploh ne vključuje čiščenja. Enostavno se vedno sezujte že na hodniku.

Poleg preprostega pravila, da v svoj dom ne vnašamo umazanije s čevlji, pa so zelo uporabne tudi krpe iz mikrofibre. Poleg tega so tudi povsem ekološke, saj nam ni treba uporabljati čistil in papirja, ki ga po uporabi odvržemo v smeti. Pomembno je tudi investirati v čim boljši sesalnik.