Pomen kakovosti oken in to, kakšna sploh so takšna okna, smo preverili pri podjetju Rajmax, ki od leta 1998 v Sloveniji ponuja različne rešitve zasteklitev bivalnih prostorov.

Od treh zaposlenih na Kozjanskem do razstavnega salona v Medvodah

Od konca devetdesetih let se podjetje Rajmax ukvarja s proizvodnjo in montažo PVC in ALU stavbnega pohištva, za njimi pa je uspešna pot. S skritega Kozjanskega ob mejni reki Sotli so s stotih kvadratnih metrov prostorov zrasli na desetkrat večjo površino, ki obsega tudi razstavni salon v Medvodah in poslovno enoto v Straži na Dolenjskem. Močno so razširili tudi svoj program, saj poleg oken, vhodnih in garažnih vrat ponujajo tudi avtomatska vrata, zimske vrtove in drsne steklene stene.

rajmax2.jpg

V ponudbi Rajmaxovih oken izstopa vrhunski model EcoPasiv TROCAL 88+, ki je še posebno primeren za pasivne gradnje. Okenski okvir je globok kar 88 milimetrov, kar predstavlja kompromis med sprejemljivo ceno in vrhunskimi izolacijskimi lastnostmi. Toplotna prehodnost okna TROCAL 88+ je 0,8 W/m2K, kar pa je le vrh številnih kvalitet tega okna. V okvirju je sistem šestih komor v obliki satovja, ki omogočajo enakomerno kroženje zraka, zaradi česar ne prihaja do nenadnih temperaturnih nihanj in s tem do zvijanja profila. Zaradi precejšnje teže, ki je posledica velike vgradne globine, je bilo pri razvoju okvirja precej pozornosti namenjene njegovi vzdržljivosti. Rezultat je odporen, izjemno statičen profil z dolgo življenjsko dobo.

Za zasteklitev se uporablja trislojno izolacijsko steklo z nizko toplotno prehodnostjo – Ug=0,5 W/m2K. Stranke z manj strogimi zahtevami pogosto izberejo model Innova 70. Okno iz standardne ponudbe je opremljeno z izolacijskim steklom z Ug=1,0 W/m2, v preteklem letu pa je njegovo kakovost potrdil tudi slovenski okoljski (Eko) sklad z namenitvijo nepovratnih sredstev. Okenski okvir je zgrajen iz petih komor, ki so razporejene tako, da leži klin za pritrditev okvirja na zid ločeno od vodnega območja, kar preprečuje prehajanje vlage v steno. Oblika notranjosti okvirja v čim večji meri tudi ob dolgoletni uporabi preprečuje torzijski upogib, ki je pogost pri PVC-oknih, saj so ta nekoliko bolj termično občutljiva.

S kakovostno montažo upravičimo izbiro nadstandardnega okna

rajmax1.jpg

Za pravi izkoristek vrhunskega okna je priporočljiva tudi napredna montaža v skladu z RAL-standardi, ki v praksi vse bolj potrjujejo svojo veljavo. Janko Rajgl, direktor Rajmaxa, d.o.o., nam je razložil moderen pristop k montaži stavbnega pohištva: »Poleg kakovostnega okna je zelo pomembna tudi montaža, saj lahko slaba montaža sicer kakovostnih oken ustvari slab stik med oknom in zidom. Neustrezna izvedba prinaša težave, saj se vlaga odvaja v stene, kar povzroča nastajanje plesni. To seveda ne pomeni, da je klasična montaža slaba, le pravilno mora biti izvedena. RAL-standardi pa so nadgradnja klasične montaže, saj omogočajo največji izkoristek kakovostnih oken.

Čeprav so kupci nov postopek montaže sprva sprejeli zelo negotovo, pa je ta način danes v porastu in ga priporočamo predvsem pri montaži okna EcoPasiv Trocal 88+.« RAL-montaža se od navadne razlikuje v učinkovitejši zatesnitvi med okenskim okvirom in okensko odprtino v steni. Izolacijski trakovi in posebna pena predstavljajo dodaten strošek, ki mnoge odvrne od takšne montaže, čeprav se ta dolgoročno izplača, s takšno montažo pa najbolje izkoristimo izbrana okna in torej dosežemo kar najboljšo toplotno in zvočno izolacijo.

Aluminij in PVC

rajmax4.jpg

Klasični okenski okvirji iz aluminija predstavljajo slabšo zvočno in toplotno izolacijo kot primerljive izvedbe iz umetne mase. Rajmax zato ponuja posebna okna AluFusion s sistemom AluClip, pri čemer gre za okenske okvirje iz PVC, obložene z aluminijasto oblogo v želeni barvi. Izolacijske lastnosti umetne mase torej nadgradi eleganten videz aluminija, okna s sistemom AluClip pa so tudi izredno trdna. Kombinacija dveh materialov prinaša izjemne statične lastnosti, zato so primerna za velike okenske ploskve vse do treh metrov višine in pol.