Takšno vrsto potovanj omogoča britanski spletni portal Homelink International, ki deluje že od leta 1953, že nekaj časa tudi v mednarodnem merilu. Objavlja fotografije namestitev, ki so na voljo, poleg njih pa piše, kakšno zamenjavo si želijo lastniki. Tako lahko na želeni lokaciji rezervirate zastonj posteljo, vse, kar morate storiti v zameno, pa je, da za isti čas tudi vašim gostiteljem izročite svoje ključe. 

Kdo bo hranil vašo mačko?

hudson_sky_terrace_j.jpg

Ena od uporabnic portala Homelink pravi, da je že preživela poletje v avstralskem Sidneyu, nekaj dni bivala v New Yorku, nekaj tednov pa v Berlinu. S portalom je torej nadvse zadovoljna, saj pravi, da je tako kljub počitnikovanju privarčevala precej denarja. Sami pa smo pomislili, da ji poleg tega še ni bilo treba skrbeti, ali njeni sosedje zalivajo njene rože in hranijo njeno mačko oziroma, še huje, ali se bo v njeno hišo prikradel tat.

terrace_garden_east_57th_st_new_york.jpg

Vse udobje doma tudi na počitnicah

Dobro je le, da preden odidete na izmenjavo, svoj dom dobro očistite in napišete podrobna navodila: denimo, kako se uporablja posamezne električne naprave in podobno. Prednost namestitve pri nekomu doma pa je pravzaprav še to, da je med počitnicami na voljo vso udobje normalnega doma: od pralnega stroja do velikega hladilnika.

Če vzamemo v zakup še čedalje več ponudnikov nizkocenovnih letov, se zdi, da bo ob takšnih ponudbah namestitve resnično čedalje več ljudi lahko dopustovalo prav po vsem svetu.