Filozofija inštituta, ki je neprofitna organizacija za raziskavo najnovejših tehnologij za izkoriščanje naravnih materialov, še zlasti zemlje v gradbeništvu, je, da je življenje povezano z naravo in naravnimi elementi zemlje, vode, ognja in zraka. Hiše, ki jih je zasnoval, jemljejo gradbeni material iz lokalnega okolja in so okolju prijazne. 

Projekt prvenstveno meri na pomoč ljudem, ki so jih prizadele naravne katastrofe, saj omogoča hitro in preprosto postavitev nadomestnih domov, zanimiv pa je tudi za ljudi na robu revščine in mlade, ki bi z malo denarja radi bili na svojem. Enostaven način gradnje z lokalnimi materiali je pritegnil tudi Naso, ki razmišlja o gradnji bivališč za astronavte po podobnih načelih v vesolju.

Ekološke hiše kot pomoč mladim

ezunanjost.jpg

Poleg skromnih bivališč, ki so namenjena ljudem v stiski, je Cal-Earth predstavil tudi razkošnejše hiše za tiste, ki šele začenjajo življenje na svojem in nimajo veliko denarja, zgrajene pa so enako kot njihove preprostejše različice. Osnovni model meri 37 kvadratnih metrov in obsega vežo, osrednji dnevni prostor, kuhinjo in spalnico, večja različica pa na 74 kvadratnih metrih ponuja dodatno še kopalnico in dve spalnici.

Hiše so izdelane iz lokalne ilovice, ki je stabilizirana s cementom in posebnimi lepili. Za takšno gradnjo ne potrebujete lesa in zato ne uničujete gozdov. Oblikovane so tako, da sonce, senco in veter izkoriščajo za pasivno ogrevanje in hlajenje. Alternativne vire pridobivanja energije s sončnimi celicami in vetrno turbino je mogoče kombinirati z lokalno običajnim načinom ogrevanja.

eartnotranjost.jpg

Hiše so na prodaj: za manjši model je skupaj z vsemi načrti treba odšteti 2400 dolarjev, večja hiša pa stane 3200 dolarjev.