Močni vzorci in barve

retro.jpg

Retro slog prinaša v dom močne vzorce in barve. Če so vam všeč veliki vzorci, lahko z njimi okrasite stene s pomočjo tapet, barve ali stekla. Podoben učinek lahko dosežete tudi s pohištvom; razmislite pa tudi o dekorativnih tekstilijah, kot so na primer preproge in zavese. Poskusite obdržati drzne barve in vzorce v okviru osnovne barvne palete; preveč barv bo prostoru dalo neprivlačen in odtujen videz.

Nežen dotik retra

Če vam je všeč bolj prefinjen videz retra, uporabite drobne potiske in geometrijsko ponavljajoče se vzorce. Namesto z drznimi barvami preuredite notranjost stanovanja z nežnejšimi pastelnimi toni. Vzorce uporabite le v manjših količinah, pohištvo, tla in stene pa odenite v nevtralne tone.

Retro pohištvo modernega videza

retro2.jpg

Zaobljene in krožne oblike so ena izmed značilnosti retro pohištva. To se lepo poda k sodobno oblikovanemu usnju, lesu in lakiranim površinam. Vredno je pobrskati po starinarnicah, kjer se vedno najde kakšen zanimiv kos pohištva, ali prečesati spletne trgovine, ki ponujajo novo pohištvo v slogu retra. Zanimiv videz prostora boste dobili, če boste stare zavese zamenjali z novimi in jih odeli v nagajive odtenke barv.

Elegantni modernizem

Če se vaš dekorativni slog nagiba k sodobnemu minimalizmu, se odločite za nekaj preprosto oblikovanih kosov v slogu retra. Prostor naj diha, zato odstranite večje količine pohištva, tako da se oko lahko osredotoči na nekaj osrednjih točk v prostoru. Lepa jedilnica, ki spominja na retro, dramatični učinki luči in podobni detajli so kot nalašč za ustvarjanje različnih učinkov v stanovanju. Moderni retro stil obožuje svobodo opaznih tekočih oblik.

Navdih v filmih, revijah, knjigah...

retro4.jpg

Navdih za ureditev prostorov s slogu retra poiščite tudi v filmih iz 70. let minulega stoletja, knjigah, revijah in pri karizmatičnih oblikovalcih, ki z mešanjem slogov radi ustvarjajo zgodbe v stanovanjih svojih strank. Od najpreprostejših vzorčkov do močnih barv – opazujte, kako lahko sodobno stanovanje oživi s pomočjo retra. Sodobni in retro slog sta kot nalašč, da pozabite, v katerem času živite.

Ideje za ureditev stanovanja v slogu retra najdete tukaj.